X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: podwójna jakość żywności- wspólna metodologia porównywania jakości produktów

Komisja Europejska właśnie wydała nową wspólną metodologię porównywania jakości produktów spożywczych w całej UE.

18 czerwiec 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wspólne Centrum Badawcze (JRC), służby Komisji Europejskiej ds. Nauki i wiedzy, opracowało wspólną metodologię umożliwiającą krajowym organom ds. Konsumentów przeprowadzanie testów porównujących skład i cechy produktów spożywczych sprzedawanych z podobnymi opakowaniami w całej Unii.

Metodologia stanowi uzupełnienie działań ogłoszonych w ramach inicjatywy Komisji "New Deal for Consumers", która ma na celu:

  • wyjaśnienie i wzmocnienie praw konsumentów, w tym zakazu stosowania praktyk podwójnej jakości, które wprowadzają w błąd konsumentów;
  • upoważnić uprawnione podmioty do wszczęcia reprezentatywnych działań w imieniu konsumentów;
  • wprowadzić większe moce sankcyjne dla organów konsumenckich państw członkowskich.

Objaśnienie

W odpowiedzi na problem podwójnej jakości żywności zgłoszony przez niektóre państwa członkowskie UE, Komisja Europejska podjęła szereg działań, aby zagwarantować, że konsumenci będą mogli ufać kupowanym produktom, niezależnie od miejsca zamieszkania.

Oprócz metodologii inne przyjęte środki obejmują:

  • zestaw wytycznych dotyczących stosowania unijnych przepisów dotyczących żywności i praw konsumenta w odniesieniu do produktów o podwójnej jakości
  • propozycję zmiany dyrektywy w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych (UCPD) w ramach nowego porozumienia dla konsumentów przyjętą przez Komisję w dniu 11 kwietnia 2018 r. w celu zapewnienia jasności prawnej przy ocenie potencjalnych przypadków podwójnej jakości.

czwartek 14 czerwca 2018/ EC/ Unia Europejska.
http://europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji