Wspólne Centrum Badawcze (JRC), służby Komisji Europejskiej ds. Nauki i wiedzy, opracowało wspólną metodologię umożliwiającą krajowym organom ds. Konsumentów przeprowadzanie testów porównujących skład i cechy produktów spożywczych sprzedawanych z podobnymi opakowaniami w całej Unii.
Metodologia stanowi uzupełnienie działań ogłoszonych w ramach inicjatywy Komisji "New Deal for Consumers", która ma na celu:
- wyjaśnienie i wzmocnienie praw konsumentów, w tym zakazu stosowania praktyk podwójnej jakości, które wprowadzają w błąd konsumentów;
- upoważnić uprawnione podmioty do wszczęcia reprezentatywnych działań w imieniu konsumentów;
- wprowadzić większe moce sankcyjne dla organów konsumenckich państw członkowskich.
Objaśnienie
W odpowiedzi na problem podwójnej jakości żywności zgłoszony przez niektóre państwa członkowskie UE, Komisja Europejska podjęła szereg działań, aby zagwarantować, że konsumenci będą mogli ufać kupowanym produktom, niezależnie od miejsca zamieszkania.
Oprócz metodologii inne przyjęte środki obejmują:
- zestaw wytycznych dotyczących stosowania unijnych przepisów dotyczących żywności i praw konsumenta w odniesieniu do produktów o podwójnej jakości
- propozycję zmiany dyrektywy w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych (UCPD) w ramach nowego porozumienia dla konsumentów przyjętą przez Komisję w dniu 11 kwietnia 2018 r. w celu zapewnienia jasności prawnej przy ocenie potencjalnych przypadków podwójnej jakości.
czwartek 14 czerwca 2018/ EC/ Unia Europejska.
http://europa.eu