X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: ponad 97% badanych próbek na zawartość pestycydów mieściło się w normie

W ramach skoordynowanego programu na rok 2013, w UE przebadano 11.582 próbek 12 różnych produktów spożywczych, w tym także wieprzowinę.

14 kwiecień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport Unii Europejskiej, który podsumowuje wyniki działań kontrolnych dotyczących pozostałości pestycydów w żywności przeprowadzonych w 2013 roku w państwach członkowskich Unii Europejskiej, a także Norwegii i Islandii. Próbki pobrano w ramach dwóch programów: jeden narodowy, przeznaczony dla każdego kraju, a inny koordynowany przez Unię Europejską.

W sumie przeanalizowano 80967 próbki żywności na łącznie 685 różnych pestycydów. Ogólnie, 97,4% próbek było poniżej maksymalnego limitu pozostałości (MRL); 54,6% próbek zawierało niewymierne pozostałości, a 42,8% z analizowanych próbek zawierało wymierne pozostałości, które nie przekraczały dopuszczalnych poziomów. Tylko 2,6% analizowanych próbek przekroczyło NDP dla jednego lub więcej pestycydów (2116 próbek); 1,5% z nich wyraźnie przekroczyło limity prawne, biorąc pod uwagę niepewność pomiaru.

W ramach skoordynowanego programu na rok 2013, w UE przebadano 11.582 próbek 12 różnych produktów spożywczych ( jabłka, kapusta, por, sałata, brzoskwinie-w tym nektarynki, żyto lub owies, truskawki, pomidory, krowie mleko, wieprzowina i wino ) na obecność w sumie 209 pestycydów (191 w produktach roślinnych i 52 w żywności pochodzenia zwierzęcego). Wyniki wykazały, że 99,1% próbek było poniżej NDP; 46,3% (5353 próbek) zawierało wymierne pozostałości w dopuszczalnym prawnie poziomie, a 52,8% nie zawierało wymiernych pozostałości. 0,9% próbek przekroczyło NDP (113 próbek); 0,5% nie było zgodne z limitem prawnym, biorąc pod uwagę niepewność pomiaru.

W porównaniu do wyników uzyskanych w 2010 roku, odsetek próbek przekraczających normy był niższy, z wyłączeniem  produktów badanych pierwszy raz.

czwartek 12 marca 2015 / European Food Safety Authority / Unia Europejska.
www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji