Komisja Europejska opublikowała swój najnowszy „Bilans białek paszowych UE” ( ‘EU Feed Protein Balance Sheet' ), który zapewnia kompleksowy przegląd dostaw pasz w UE. Publikacja tego bilansu jest bezpośrednim następstwem raportu na temat rozwoju białek roślinnych w Unii Europejskiej opublikowanego w listopadzie 2018 r., aby zastanowić się, jak dalej rozwijać swoją produkcję w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska. Jedną z propozycji sprawozdania była poprawa analizy rynku i przejrzystości rynku poprzez lepsze narzędzia monitorowania, które doprowadziły do opublikowania zaktualizowanego bilansu przedstawiającego podaż paszy, popyt i handel różnymi źródłami białka oraz po raz pierwszy błonnik pokarmowy.
Dane pokazują kontrastową sytuację z wysokim współczynnikiem samowystarczalności dla produktów o niskiej zawartości białka, takich jak pasza objętościowa, ale niską dla produktów o wysokiej zawartości białka, takich jak soja. Patrząc na całkowite zużycie paszy w UE, około 80% paszy pochodzi z UE, co stanowi pozytywny trend.
poniedziałek 20 maja, 2019/ EC/ UE