X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: przypadki salmonellozy i kampylobakteriozy na tym samym poziomie, listeriozy nadal rosną

Liczba zgłoszonych przypadków salmonellozy i kampylobakteriozy utrzymuje się na stałym poziomie w ciągu ostatnich pięciu lat, chociaż liczba listeriozy stale rośnie.

13 grudzień 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Po kilku latach spadku liczba przypadków salmonellozy w UE uległa stabilizacji na jednym poziomie. W 2017 r. liczba ta nieznacznie spadła z 94 425 do 91 622, ale tendencja spadkowa, która rozpoczęła się w 2008 r., zatrzymała się w ostatnich latach. Oto główne wnioski rocznego raportu na temat trendów i źródeł chorób odzwierzęcych opublikowanego dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

S. Enteritidis jest najczęściej zgłaszanym typem Salmonelli u ludzi, powodując jedną na siedem przypdków chorób przenoszonych przez żywność. W latach 2013-2017 tendencja potwierdzonych przypadków S. Enteritidis u ludzi była stabilna i wydawała się odzwierciedlać analogiczny trend u kur niosek.

5793 chorób wywołanych przez żywność i wodę, które odnotowano w 2017 r., stanowi spadek o 6,8% w porównaniu z 2016 r. Bakterie z rodzaju Salmonella były najczęstszą przyczyną wybuchów choroby z żywnością, w szczególności w produktach mięsnych i jajach, które spowodowały największą liczbę przypadków choroby.

Campylobacter i Listeria

Przypadki kampylobakteriozy zmniejszyły się nieznacznie w 2017 r. w porównaniu do 2016 r. (246.158 vs 246.617), ale nadal jest to najczęściej zgłaszana choroba odzwierzęca w UE. Najwięcej stwierdzono jej w mięsie kurcząt (37,4%) i mięsie indyczym (31,5%).

Przypadki listeriozy zmniejszyły się nieznacznie w 2017 r .: zgłoszono 2480 zakażeń, w porównaniu z 2.509 w 2016 r. Jednak tendencja ta była wyższa w ciągu ostatnich pięciu lat. Grupą najbardziej dotkniętą tą chorobą w 2017 r. były osoby starsze, w szczególności osoby powyżej 84 lat. W tej grupie wiekowej wskaźnik śmiertelności listeriozy wynosił 24%; w całej UE zakażenie było śmiertelne dla jednego na 10 pacjentów. Najwyższe poziomy L. monocytogenes wykryto w rybach i produktach rybołówstwa (6%), a następnie w sałatkach gotowych do spożycia (4,2%).

środa 12 grudnia, 2018/ EFSA/ UE
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły