X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

EU: rosnący import kukurydzy, soi i rzepaku

Globalne zapasy, obfite zbiory 2019/2020 w UE i dobre perspektywy w Ameryce na następne zbiory powinny pozwolić na zadowalającą podaż na rynku w nadchodzących miesiącach.

24 kwiecień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Zgodnie z krótkoterminowymi prognozami UE dotyczącymi rynków zbóż i nasion oleistych na wiosnę 2020 r.zbiory zbóż w UE w 2019/2020 r. wyniosły 294 mln t (+ 4,5% w porównaniu ze średnią z 5 lat). Produkcja pszenicy osiągnęła 131 milionów ton, jęczmienia 55 milionów ton, a kukurydzy 70 milionów ton.

Handel jest dynamiczny po stronie eksportu, a pszenica w UE staje się bardziej konkurencyjna. Eksport pszenicy z UE powinien wynieść 31,8 mln t. Eksport jęczmienia również wzrasta o 10,8 miliona ton, po najniższym okresie od 3 lat. Po stronie importu spodziewany jest import kukurydzy na poziomie 19,4 mln t (+ 34% w porównaniu do średniej z 5 lat). Import pszenicy durum powinien osiągnąć 2,1 miliona ton.

Bez większych zakłóceń pogodowych w ciągu sezonu produkcja zbóż w UE powinna osiągnąć 287,8 mln ton w 2020/2021, o 2,2% mniej niż w ubiegłym roku, ale nadal o 2,2% powyżej średniej z 5 lat.

Źródło: DG Agriculture and Rural Development, based on International Grains Council
Źródło: DG Agriculture and Rural Development, based on International Grains Council

W latach 2019/2020 rynek UE charakteryzował się niską produkcją rzepaku. Produkcja rzepaku osiągnęła 12-letnie minimum na poziomie 14,9 mln t powodu niższego areału (5 mln ha, o 17% mniej niż średnia z 5 lat).

Zostało to częściowo zrównoważone przez wciąż wysoki import ziaren soi (14,2 miliona ton) i rekordowy import rzepaku (6 milionów ton).

Krajowe wykorzystanie zbóż jest stabilne, ale wciąż wyższe niż średnia z 5 lat (+ 1,8%). Spadek dostępności wywaru gorzelniczego suszonego w UE może również sprzyjać wykorzystywaniu ziaren białkowych do celów paszowych.

20 kwietnia, 2020/ Komisja Europejska/ UE. https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły