Oczekuje się, że w 2018 r. produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie, przez wzrost liczby ferm loch, ale tylko o 0,8%, ponieważ ceny będą pod presją ze względu na dużą dostępność i silną konkurencję na rynkach eksportowych. Trwała presja cenowa i zjawiska cykliczne mogą skutkować nieznacznie niższą produkcją w 2019 roku.
Po rekordowym poziomie w 2016 r. eksport mięsa wieprzowego w UE spadł do 2,6 mln t w 2017 r., co oznacza spadek o 9%, ale tylko o 2% wartości dzięki wyższym cenom. W 2018 r. eksport z UE będzie podlegał presji ze względu na niższe ceny i spodziewany wzrost produkcji u głównych konkurentów na rynku światowym (w USA i Kanadzie), ale także w Brazylii, szczególnie w przypadku utrzymania rosyjskiego zakazu eksportu brazylijskiego. Mimo to oczekuje się, że w 2018 r. eksport UE wzrośnie o 2,5% w następstwie wzrostu podaży.
Konsumpcja wieprzowiny w UE utrzymywała się na poziomie 32,2 kg na mieszkańca w 2017 r. (waga detaliczna), ale niewielki wzrost (+0,4% do 32,3 kg na mieszkańca) spodziewany jest w 2018 r. wraz ze wzrostem produkcji i większą ilością wieprzowiny na rynku UE.
czwartek 5 kwietnia, 2018/ DG for Agriculture and Rural Development/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture