Komisja opublikowała "Wytyczne dotyczące spożywania żywności nieprzeznaczonej już do spożycia przez ludzi", stanowiące integralną część komunikatu w sprawie gospodarki okrężnej. Waloryzacja składników pokarmowych żywności, która z przyczyn handlowych lub z powodu problemów związanych z produkcją, nieprzeznaczonych już do spożycia przez ludzi, poprzez żywienie zwierząt pozwala uniknąć kompostowania tych materiałów, przekształcania ich w biogaz lub unieszkodliwiania poprzez spalanie lub składowanie na składowiskach.
Dostępne we wszystkich językach UE niniejsze wytyczne powinny pomóc właściwym władzom krajowym i lokalnym, a także podmiotom działającym w łańcuchu żywnościowym, w stosowaniu odpowiednich przepisów unijnych. W związku z tym zwiększa się jasność prawa i przedstawiono przykłady najlepszych praktyk, które są zgodne z obowiązującymi unijnymi ramami regulacyjnymi, przy jednoczesnym zapobieganiu niepotrzebnym obciążeniom administracyjnym. Dokument zawiera 15 konkretnych objaśnień i wskazówek dla władz i zainteresowanych stron.
Link do wytycznych: kliknij tutaj
poniedziałek 16 kweitnia 2018/ DG Santé/ UE.
http://ec.europa.eu/newsroom/sante