Od 2014r. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) i European Food Safety Authority (EFSA) odnotowały 3% wzrost przypadków Salmonella Enteritidis. U kur niosek częstość wzrosła od 0,7% do 1,21%.
W 2016r. odnotowano 94,530 przypadków choroby u ludzi. S. Enteritidis – najbardziej rozpowszechniony typ Salmonella, jest odpowiedzialny za 59% wszystkich przypadków salmonelloz w UE i najczęściej jest związany ze spożyciem jaj, produktów na bazie jajek i mięsa drobiowego.
Campylobacter i Listeria
Campylobacter, patogen odpowiedzialny za najwięcej chorób związanych ze spożywaniem żywności przez ludzi, został wykryty u 246,307 ludzi, co stanowi wzrost o 6.1% w porównaniu z rokiem 2015. Mimo duzej liczby przypadków śmiertelność pozostaje niska (0.03%). Duże ilości Campylobacter znajdują się w mięsie drobiowym.
Zakażenia Listeria, które z reguły mają cięższy przebieg, doprowadziły do hospitalizacji 97% wykrytych przypadków. W 2016 r. liczba przypadków tejchoroby miała tendencję wzrostową, z 2,536 przypadków (wzrost o 9.3%) z 247 przypadkami śmiertelnymi.
wtorek 12 grudnia, 2017/ EFSA/ UE .
http://www.efsa.europa.eu