Choć Niemcy utrzymały swoją pozycję głównego europejskiego producenta wieprzowiny, o łącznej wartości 5,56 mln ton i nieznacznym wzroście w stosunku do 2015 r. (+ 1,0%), Hiszpania, drugi producent, wyróżniała się produkcją ogółem wynoszącą 4,05 mln ton. Jest to wzrost o 204 300 ton (+ 5,3%) w stosunku do roku 2015.
Produkcja we Włoszech wzrosła również w wartościach bezwzględnych (+58.300 ton), w Polsce (+ 56.900 ton), na Węgrzech (+22.500 ton), w Anglii (+20.900 t), we Francji (+20.200 t) i w Holandii (+16.500 T). Z drugiej strony, Belgia i Dania zmniejszyły produkcję o odpowiednio 63.800 ton i 32.100 ton.
USA, trzeci producent wieprzowiny po Chinach i UE, osiągnęło produkcję wynoszącą 11,3 miliona ton, co pociąga za sobą znaczący wzrost w porównaniu z rokiem 2015 (+198.400 ton, + 1,78%).


Więcej szczegółów znajdziesz w sekcji "Dane dotyczące produkcji trzody chlewnej"
marzec 2017/ 333's dział redakcyjny na podstawie danych z Eurostatu.