X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Komisja zakańcza dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Wczoraj państwa członkowskie UE poparły ruch Komisji dotyczący zakończenia dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, która zostały zapoczątkowane 09 marca 2015 roku.

1 maj 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

 

Wczoraj państwa członkowskie UE poparły ruch Komisji dotyczący zakończenia dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, która zostały zapoczątkowane 09 marca 2015 roku.

Poprzez wprowadzenie tego środka pomocy, ceny na rynku wieprzowiny w UE ustabilizowały się co spowodowało, że popyt mierzony tygodniowo powrócił do umiarkowanych ilości .

W tych okolicznościach Komisja uważa, że nie jest już uzasadnione, aby utrzymać taki środek interwencji rynkowej, a propozycja zakończenia programu została zaakceptowana przez ekspertów z państw członkowskich.

W ciągu ostatnich 7 tygodni 65.000 ton wieprzowiny zostało czasowo wycofane z rynku (3-5 miesięcy) w 18 różnych państwach członkowskich.Największe ilości zostały wycofane w Danii, Hiszpanii i Niemczech - w mniejszych ilościach również w Polsce, Włoszech, Holandii, Francji i Belgii.

W większości są to kawałki mięsa bez kości (63%).

 

środa 29 kwietnia, 2015/ DG-Agriculture/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji