Wczoraj państwa członkowskie UE poparły ruch Komisji dotyczący zakończenia dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, która zostały zapoczątkowane 09 marca 2015 roku.
Poprzez wprowadzenie tego środka pomocy, ceny na rynku wieprzowiny w UE ustabilizowały się co spowodowało, że popyt mierzony tygodniowo powrócił do umiarkowanych ilości .
W tych okolicznościach Komisja uważa, że nie jest już uzasadnione, aby utrzymać taki środek interwencji rynkowej, a propozycja zakończenia programu została zaakceptowana przez ekspertów z państw członkowskich.
W ciągu ostatnich 7 tygodni 65.000 ton wieprzowiny zostało czasowo wycofane z rynku (3-5 miesięcy) w 18 różnych państwach członkowskich.Największe ilości zostały wycofane w Danii, Hiszpanii i Niemczech - w mniejszych ilościach również w Polsce, Włoszech, Holandii, Francji i Belgii.
W większości są to kawałki mięsa bez kości (63%).
środa 29 kwietnia, 2015/ DG-Agriculture/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/agriculture