X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Nowy raport Panelu Ekspertów ds. Azotu i Żywności

Nowy raport Panelu Ekspertów ds. Azotu i Żywności, z Grupy Zadaniowej ds. Reaktywnego Azotu, po raz pierwszy wyliczył, jak bardzo nasze wybory żywności wpływają na zanieczyszczenia, emisję azotu, zmianę klimatu i zagospodarowania terenu w całej Europie.

2 maj 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Nowy raport Panelu Ekspertów ds. Azotu i Żywności, z Grupy Zadaniowej ds. Reaktywnego Azotu, po raz pierwszy wyliczył, jak bardzo nasze wybory żywności wpływają na zanieczyszczenia, emisję azotu, zmianę klimatu i zagospodarowania terenu w całej Europie.

European Nitrogen Assessment (ENA) zidentyfikował rolnictwo jako główne źródło strat azotu. Pomimo stosunkowo wysokiej efektywności azotu w rolnictwie w Unii Europejskiej, obecna całkowita utrata reaktywnego azotu w rolnictwie Unii Europejskiej (UE) wynosi szacunkowo 6,5 - 8 mln ton rocznie, co stanowi około 80% reaktywnych emisji azotu ze wszystkich źródeł środowiska UE. Te straty azotu występują głównie w postaci amoniaku do powietrza, azotanów do gruntu i wód powierzchniowych i podtlenku azotu (gazu cieplarnianego).

Wyniki pokazują, że łańcuchy produkcji zwierzęcej mają wysoki udział w stratach azotu. Około 79-88% całkowitych emisji związanych z aminiakiem, azotanami i podtlenkiem azotu w rolnictwie UE jest związanych z produkcją zwierzęcą. Wliczono w to emisje związane z produkcję pasz (jak zboża i rośliny pastewne).

Istnieją duże różnice między produktami spożywczymi w zakresie strat azotu na jednostkę wytworzonego białka. Żywność na bazie roślin, takich jak zboża, mają stosunkowo niskie straty, podczas gdy produkty zwierzęce mają znacznie wyższe straty. Straty azotu w przeliczeniu na jednostkę białka żywności z wołowiny są 25 razy większe niż te ze zbóż. Dla trzody chlewnej i drobiu, jaj i nabiału, straty są 3,5 do 8 razy większe niż ze zbóż. Odpowiednie wartości dla efektywności wykorzystania azotu (NUE) są niskie dla mięsa i produktów mlecznych (5-30%) w porównaniu z surowców roślinnych (45-75%).

piątek, 25 kwietnia, 2014/ CLRTAP-TFRN.
http://www.clrtap-tfrn.org/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji