Ministrowie zebrali się w prowincji Limburgia na nieformalnym posiedzeniu plenarnym. Szczególnie w kontekście niepewności i napięć geopolitycznych Unia Europejska chce działać bardziej niezależnie w strategicznych obszarach polityki. Żywność może być uważana za jeden z tych strategicznych interesów, a białka są jego kluczową częścią. To nieformalne spotkanie wniosło wiedzę i wkład w przyszłe europejskie, krajowe i regionalne strategie dotyczące żywności i białek.
Wstępne wnioski ze spotkania są następujące:
- Zapewnienie strategicznej autonomii w produkcji białek jest niezbędne i konieczne będzie podjęcie działań w celu zwiększenia niezależności UE w tym sektorze.
- Konieczne będzie zróżnicowanie źródeł białka, promowanie produkcji w Europie i uzyskanie większej wartości z produktów ubocznych.
- Wyzwania będą musiały być podejmowane w sposób przekrojowy i międzysektorowy, od producentów po konsumentów.
- Niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję białka roślinnego czy zwierzęcego, kluczowe będzie również zapewnienie, że sektory produkujące białko w Europie będą w stanie korzystać z komercyjnie opłacalnych rynków zbytu dla swoich produktów.
- Badania i innowacje również odegrają kluczową rolę w rozwoju sektora.
- Połączona pomoc będzie stanowić zachętę, która pomoże rozwinąć uprawę białek roślinnych w stosunku do uprawy zbóż.
9 kwietnia 2024 r./ Prezydencja belgijska w Radzie Unii Europejskiej/ Belgia.
https://belgian-presidency.consilium.europa.eu