Według danych Komisji Europejskiej, w ubiegłym roku UE wyeksportowała łącznie 4,21 mln ton (masa tuszy) wieprzowiny i produktów wieprzowych. Oznacza to spadek o 19% w porównaniu do 2022 r. i jest to podobna wielkość jak 10 lat temu w 2013 r., kiedy wyeksportowano 4,26 mln ton. Rekordowe wartości z 2020 r., kiedy wyeksportowano 6,34 mln ton, należą już do przeszłości.
W 2023 r. można zaobserwować spadki eksportu do wszystkich miejsc docelowych, z wyjątkiem Wielkiej Brytanii (+7%), przy znacznych spadkach o 25% i 32% do Chin i Filipin. Chiny spadły z 30% udziału w całkowitym eksporcie UE w 2022 r. do 27% w 2023 r. W 2020 r. ich udział osiągnął szczytowy poziom 52% i był przyczyną wzrostu europejskiego eksportu w latach 2019 i 2020. Z kolei udział Wielkiej Brytanii wzrósł z 16% w 2022 r. do 21% w 2023 r.
Patrząc na miesięczny eksport, każdy miesiąc ubiegłego roku był poniżej wartości z 2022 r., a także poniżej średniej z ostatnich 5 lat, jak pokazano na poniższym wykresie:
6 marca 2024/ Redakcja 333 na podstawie danych DG Agri.