Najnowsze dane opublikowane przez Komisję Europejską pokazują, że eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 9,2% w pierwszym trymestrze 2019 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2018 r., wynosząc łącznie 1 110 499 ton.
Musimy podkreślić istotny wzrost eksportu do Wietnamu, który wzrósł o 90%, do tego kraju azjatyckiego dotkniętego afrykańskim pomorem świń wysłano 23 093 ton mięsa .
Chiny nadal są głównym miejscem przeznaczenia, z 454,216 tonami, co oznacza 41% całkowitego eksportu, przy wzroście o 26% w stosunku do pierwszego trymestru 2018 roku.
Pięć głównych miejsc docelowych to Chiny (40,9% całości), Japonia (10,8%), Korea Południowa (7,4%), Filipiny (6,9%) i Hongkong (5,4%).
UE nadal jest głównym światowym eksporterem wieprzowiny i produktów wieprzowych, rosnącym w stosunku do 2018 r., podczas gdy USA, które nadal zajmują drugie miejsce, odnotowały niewielki spadek. Jak widać na poniższym wykresie, spadek eksportu chińskiego + Hong Kong jest wyraźny.

Main pork products exporters (Source: GTA).

czwartek 30 maja 2019/ biuro edytorskie Pig333 na podstawie danych EC.