X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Europosłowie za oznaczaniem kraju pochodzenia mięsa w żywności przetworzonej

Rezolucja wzywa Komisję do tworzenia wniosków ustawodawczych, aby obowiązkowo podać kraj pochodzenia mięsa wykorzystywanego w przetworzonej żywności.

 

16 luty 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Mięso wykorzystywane jako składnik żywności przetworzonej, takie jak lasagne, powinny być oznakowane według kraju pochodzenia, jak to ma już miejsce w przypadku świeżego mięsa wołowego, opowiedzieli się w środę posłowie. Apelują do Komisji Europejskiej, która opublikowała raport w tej sprawie pod koniec 2013 roku, do wystąpienia z wnioskami legislacyjnymi w celu odbudowy zaufania konsumentów w wyniku skandalu związanego z obecnością koniny i innych nadużyć.

Rezolucja uchwalona 460 głosami za, 204 głosami przeciw przy 33 głosach wstrzymujących się, wzywa Komisję do pracy nad stworzeniem wniosków ustawodawczych, aby obowiązkowo podawać kraj pochodzenia mięsa wykorzystywanego w przetworzonej żywności, w celu zapewnienia większej przejrzystości w całym łańcuchu żywnościowym, lepszym informowaniu konsumentów europejskich, a tym samym odbudowaniu ich zaufania.

Posłowie podkreślają swoje zaniepokojenie potencjalnym wpływem oszustw w branży żywności na bezpieczeństwo żywności, zaufanie konsumentów i zdrowie, funkcjonowanie łańcucha żywnościowego i cen płodów rolnych.

W zależności od danego państwa członkowskiego, od 30 do 50% ubitego mięsa jest przetwarzane na składniki mięsne w artykułach spożywczych, najczęściej w postaci mięsa mielonego, przetworów mięsnych i produktów mięsnych.

środa 11 lutego 2015/ Parlament Europejski/ Unia Europejska.
http://www.europarl.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji