X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Fakty i liczby dotyczące rolnictwa organicznego w Unii Europejskiej

Organiczna hodowla świń stanowi niewielki odsetek europejskiego rynku trzody.

26 styczeń 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

 

Komisja Europejska właśnie opublikowała raport "Fakty i liczby na temat rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej". Raport zawiera przegląd sytuacji rolnictwa ekologicznego w Europie, biorąc pod uwagę lata według daty dostępności. Ponieważ szczegółowe dane nie są dostępne dla wszystkich krajów i w niniejszym raporcie oprócz danych Eurostatu wykorzystano inne źródła oraz własne szacunki.

Gospodarstwa ekologiczne są aktywne zarówno w uprawach ornych jak i sadownictwie, a także sektorze hodowli zwierząt. Dane pokazują, że na poziomie UE oba rodzaje produkcji odnotowują pozytywny trendw badanych latach. Dane pokazują, że pastwiska trwałe stanowią największy udział powierzchni upraw ekologicznych (58%), za nimi zboża (20%) i uprawy trwałe (15%). Owce (42%) oraz bydło (34%) są najważniejszymi rodzajami ekologicznej produkcji zwierzęcej na poziomie europejskim, po drobiu. Jednak inne rodzaje produkcji zwierzęcej powinny być takżewymienione w UE-28 : świnie 9%, i kozy, na poziomie 7%, w 2015 roku.

Pogłowie świń hodowanych organicznie wynosiło 0,978 mln sztuk w 2015 roku. Największymi producentami były Dania (260 510 sztuk), Francja (219 812 sztuki) oraz w Niemczech (190 471 sztuki). Jednak jest to bardzo niewielki udział w rynku trzody chlewnej w UE. O wiele ważniejsze jest to, że w UE-15, z 947 219 sztuk mieści 97% z ekologicznej produkcji świń, a UE-N13, 31 340 sztuk, co stanowi zaledwie 3% w sektorze organicznej trzody chlewnej.

 

Liczba świń hodowanych organicznie w 2013  i 2015 roku
Liczba świń hodowanych organicznie w 2013  i 2015 roku

 

 

czwartek 19 stycznia, 2017/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji