X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: światowe ceny żywności w październiku

W październiku światowe ceny żywności zmalały, co jest głównie zauważalne w sektorze produktów mleczarskich.

2 listopad 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Indeks cen żywności FAO wynosił średnio 176,4 punktu w miesiącu październiku, spadając o 1,3 procent od września, będąc jednocześnie o 2,5 procent większym, niż przed rokiem.

Indeks cen produktów mleczarskich FAO spadł w ciągu miesiąca o 4,2 procent, co oznacza pierwszy spadek od maja.

Międzynarodowe notowania dotyczące masła i pełnego mleka w proszku nieco zmalały w październiku, ponieważ importerzy powstrzymywali się od zakupów, oczekując na nowe dostawy z Oceanii, podczas gdy zapotrzebowanie na zapasy interwencyjne w UE spowodowało obniżenie ceny mleka odtłuszczonego.

Indeks cen olejów roślinnych FAO również spadł o 1,1 procent od wartości wrześniowej, gdyż ceny kluczowych olejów, palmowego i sojowego, spadły nieco w świetle pozytywnych perspektyw produkcyjnych.

Indeks cen cukru FAO spadł o 0,7 procent, pod wpływem osłabienia waluty Brazylii, największego eksportera, a także z perspektywy większych zbiorów buraków w UE i większej produkcji w Federacji Rosyjskiej.

Indeks cen mięsa FAO spadł o 0,9 procent, ponieważ nasilająca się konkurencja między eksporterami wieprzowiny w połączeniu z powolnym popytem na import spowodowała niższe notowania zagraniczne.

Indeks cen zbóż FAO wzrósł do poziomu 4,4 procent, co wiązało się z wyższymi cenami nawet wtedy, gdy notowania pszenicy były na ogół niższe.

czwartek 2 listopada 2017/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji