X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: światowe zapasy zbóż zwiększone dzięki rekordowym zbiorom w 2014 roku

Szacunki produkcji zbóż w roku 2014 została podniesione do 2544 mln ton, głównie ze względu na większy niż oczekiwano zbiór kukurydzy w Unii Europejskiej.

 

7 kwiecień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Szacunki produkcji zbóż w roku 2014 została podniesione do 2544 mln ton, głównie ze względu na większy niż oczekiwano zbiór kukurydzy w Unii Europejskiej. W przypadku spełnienia się tych szacunków, światowa produkcja zbóż w 2014 roku pobije rekordowy 2013r. o 1%.

 

Patrząc w przyszłość, w 2015 oczekuje się, że produkcja pszenicy osiągnie 722 milionów ton, około 1 procent mniej od szacunków na 2014 rok, głównie ze względu na zmniejszenie nasadzeń w UE. Chiny, Indie i Pakistan osiągną przybliżone zboiory jak w 2014r..  Przewiduje się spadek produkcji w Federacji Rosyjskiej i na Ukrainie.
 

W przypadku zbóż gruboziarnistych, nasadzenia zaczynają się na półkuli północnej. Jednak wczesne prognozy dotyczące półkuli południowej, wskazują na spadek w 2015 produkcji w porównaniu do ubiegłorocznych wysokich plonów. W szczególności szacuje się, że produkcja kukurydzy w RPA gwałtownie spadnie, o 33 procent, w wyniku poważnych niedoborów opadów na początku tego roku.
 

Perspektywy produkcyjne dla ryżu na 2015 rok są generalnie pozytywne w krajach półkuli południowej, ze znacznymi wzrostami w Indonezji i na Sri Lance w Azji i Kolumbii i Paragwaju w Ameryce Południowej. W Australii przewiduje się spadek o 18 procent, co odzwierciedla ciągły niedobór wody do nawadniania pól.


Na podstawie obecnych prognoz dotyczących wykorzystania zapasów zbóż oczekuje się, że ilość zapasów w stosunku do potrzeb (stock-to-use ratio) osiągnie 25,9 procent w 2014/15, najwyższą wartość od roku 2001/02.

czwartek 2 kwietnia 2015/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji