Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 175,8 punktu w 2019 r., co stanowi wzrost o 9,5 punktu (5,7 procent) w stosunku do 2018 r. Wśród różnych kategorii mięsa, ceny mięsa wieprzowego zanotowały największy wzrost rok do roku, a następnie wołowiny i drobiu, podczas gdy mięso owcze zostało uśrednione poniżej średniej rocznej w 2018 r.
W grudniu notowania cen mięsa wieprzowego wzrosły, ponieważ niektórzy główni dostawcy, zwłaszcza Unia Europejska i Brazylia, nadal starali się dotrzymać kroku silnemu popytowi wewnętrznemu przed świętami, a także utrzymującemu się popytowi importowemu z Azji.
W stosunku do cen z grudnia wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 191,6 punktu, prawie bez zmian w stosunku do zrewidowanej wartości z listopada. Na tym poziomie wskaźnik jest o 29 punktów (18 procent) wyższy niż w analogicznym miesiącu w 2018 r., choć nadal jest znacznie poniżej (o 20,0 punktów) rekordu z sierpnia 2014r.
czwartek 9 stycznia, 2020/ FAO.
http://www.fao.org