X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO Food Outlook: światowa produkcja wieprzowiny w 2015r.

Według FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa przewiduje się nieznaczną 1,1 proc. wzrost w 2015 roku, do 318.8 mln ton.

27 październik 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa przewiduje się nieznaczną 1,1 proc. wzrost w 2015 roku, do 318.8 mln ton. Największe wzrosty oczekiwane są w UE, Stanów Zjednoczonych i Federacji Rosyjskiej. Wzrost jest przewidywany dla sektora drobiu, a następnie mięsa wieprzowego. W produkcji mięsa bydła i owiec przewiduje się skromne zyski.

Produkcja wieprzowiny wzrasta we wszystkich regionach

 
Światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,3 procent, do 118,8 mln ton w roku 2015. Oznaczałoby to niższą ekspansję w porównaniu ze średnią 2,1 procent odnotowaną w poprzednich dwóch latach.
 
  • Stagnacja w Chinach, które stanowią prawie połowę światowej produkcji, jest główną przyczyną spowolnienia. Niekorzystny stosunek cenypaszy do mięsa w kraju i nowych przepisów dotyczących ochrony środowiska spowodowały zmniejszenie pogłowia loch. Produkcja w 2015 roku jest przewidywana na poziomie 57,1 mln ton, co oznacza spadek o 0,2 procent w stosunku do roku poprzedniego.
  • W innych krajach azjatyckich, Wietnamie , Filipinach i Indonezji spodziewany jest znaczący wzrost wydajności. W Japonii i Korei produkcja jeszcze się nie podniosła po ubiegłorocznych problemach związanych z PED. Wzost produkcji jest przewidziany dopiero na tę połowę 2015r.
  • W USA produkcja podniosła się już po epidemii PED, a produkcja może być o 6.1 procent (do 11 mln ton) wyższa niż w ubiegłym roku. W Meksyku produkcja będzie większa o 3.9 procent, do 1.3 mln ton. W obydwu przypadkach za wzrost odpowiadają niskie ceny paszy.
  • Podobnie w Kanadzie i Brazylii, niskie ceny paszy powodują wzrost produkcji.
  • W UE wzrost będzie na tym samym poziomie co w zeszłym roku, ze względu na powiększające się stada loch jak i wyższą masą ubojową świń.
  • W Rosji tempo wzrostu produkcji przybiera na sile ze względu na poczynione znaczące inwestycje w tym sektorze.

Handel ulega spadkowi

Oczekuje się, że handel wieprzowiną w 2015 roku spadnie trzeci rok z rzędu, o 0,6 proc, do 7 millionów ton, choć skala spadku będzie mniejsza niż w dwóch poprzednich latach. Głównym czynnikiem wpływającym na spadek jest spadek eksportu do Federacji Rosyjskiej.

fao pigmeat exports

  • W Federacji Rosyjskiej, zwiększenie krajowej produkcji oznacza, że pozyskiwanie zewnętrznych dostaw wieprzowiny spada od 2012 roku, kiedy import osiągnął wartość 1 089.000.000 ton. Proces ten został zakończony w sierpniu 2014 r przez wprowadzenie zakazów importowych. W konsekwencji import do Federacji wyniesie 297 000 ton w 2015 roku, aż 45 procent mniej niż w 2014 roku i spadek o dwie trzecie w porównaniu do roku 2012. Import z niektórych krajów nieobjętych zakazem wzrósł, głównie z Brazylii i Białorusi, ale także Chile i Serbii. Oczekuje się również, import z Japonii, Wietnamu i Angoli ulegnie spadkowi.
  • Natomiast niektóre kraje są przewidują wzrost importu wieprzowiny, w tym w USA, Republika Korei, Meksyk, Chiny i Australia, choć nie na tyle, aby przeciwdziałać spadkowi gdzie indziej.
  • Poza UE, wszyscy inni główni eksporterzy - USA, Kanada i Brazylia - przewidują spadki w wyniku osłabienia międzynarodowego popytu na wieprzowinę. W przypadku UE, silny wzrost produkcji i konkurencyjne ceny mogą przyczynić się do wzrostu 5 procent w sprzedaży.
  • Bardziej szczegółowa analiza danych handlowych wykazuje, eksporterzy, którzy zostali dotknięci zakazem nałożonym przez Federację Rosyjską poszukują alternatywnych rynków. Na przykład, UE reorientuje eksport do Azji, ale także do Afryki, Oceanii i Ameryki Północnej. Podobnie, po wydaniu zakazu, Kanadziw wzrosła sprzedaż do USA, Meksyku, Oceanii i Afryki Południowej.

 

czwartek 7 października 2015/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji