Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 113,6 punktów w styczniu, spadając nieznacznie (0,1 punktów i 0,1%) w stosunku do grudnia, kontynuując spadek przez siódmy miesiąc z rzędu, ale wciąż pozostawał 1,5 punktów (1,3%) powyżej swojego poziomu sprzed roku. Niższe światowe ceny mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego przyczyniły się do spadku indeksu w styczniu.
Światowe ceny mięsa drobiowego spadły mocniej, ponieważ światowe możliwości eksportu od wiodących dostawców nadal przewyższały popyt importowy, pomimo rozległych ognisk ptasiej grypy. W międzyczasie ceny wieprzowiny nieznacznie spadły z powodu dużej podaży świń gotowych do uboju, zwłaszcza w Brazylii i Stanach Zjednoczonych Ameryki, oraz mniejszego niż oczekiwano importu przez Chiny przed wiosennym festiwalem. Podobnie spadły międzynarodowe ceny bydła, przy zwiększonej podaży bydła gotowego do uboju, głównie w Oceanii. Natomiast ceny owiec wzrosły w związku z większym popytem importowym, niezależnie od zwiększonego uboju w Australii.
3 luty, 2023/ FAO.
https://www.fao.org