Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 112,9 punktu w październiku, nieznacznie spadając (0,7 punktu, czyli 0,6%) w porównaniu z wrześniem, co oznacza czwarty z rzędu miesięczny spadek i utrzymuje się na poziomie 3,9 punktu (3,4%) poniżej wartości sprzed roku.
W październiku międzynarodowe ceny wieprzowiny spadły trzeci miesiąc z rzędu, głównie z powodu utrzymującego się słabego popytu importowego, zwłaszcza z niektórych krajów Azji Wschodniej, z dalszą presją spadkową wynikającą z wysokiej dostępności eksportowej u niektórych wiodących dostawców.
Z kolei światowe ceny mięsa drobiowego nieznacznie wzrosły, ponieważ ogniska ptasiej grypy nadal ograniczały dostawy od kilku wiodących światowych dostawców, przy silnym popycie konsumentów ze względu na względną przystępność cenową mięsa drobiowego.
Międzynarodowe ceny bydła i owiec również nieznacznie wzrosły, odzwierciedlając utrzymujący się, silny popyt importowy ze strony niektórych wiodących importerów, pomimo wystarczających dostaw bydła z Australii i Brazylii oraz owiec z Oceanii.
3 listopada, 2023/ FAO.
https://www.fao.org/