X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: mięso było tańsze niż w 2014r.

Przez cały rok mięso było średnio o 15,1 pkt tańsze niż w 2014 roku.

12 styczeń 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ceny głównych surowców spożywczych w 2015 roku odnotowywały spadek czwarty rok z rzędu, średnio o 19,1 procent poniżej ich poziomu z wcześniejszego roku, podobne spadki odnotowano od rynków metalów po rynki energetyczne.

Indeks cen żywności FAO wynosi średnio 164,1 punktów w ciągu roku 2015 i zakończył rok jeszcze niżej, na poziomie 154,1 punktów w miesiącu grudniu.

Indeks cen zbóż FAO spadł w grudniu o 1,3 procent od wartości listopadowej, ze względu na intensyfikację konkurencji eksportu wśród producentów i oczekiwań, że będzie więcej dostaw pszenicy wchodzących na rynki światowe po tym jak Argentyna usunęła podatki wywozowe dla kukurydzy. Sub-indeks, który zawiera także ryż, spadł średnio o 15,4 procent w ciągu roku 2015 w stosunku do poprzedniego roku.

Indeks cen mięsa spadł o 2,2 procent w grudniu, co było związane z nadwyżką wieprzowiny w Europie, spowodowaną problemami z eksportem i zmniejszenie popytu na importowanie wołowiny do USA. Przez cały rok mięso było średnio o 15,1 pkt tańsze niż w 2014 roku.

Indeks cen olejów roślinnych cena wzrósł o 2,1 proc w grudniu, co jest związane z niepewnością dotyczącą uprawy soi w Brazylii, ale w ciągu roku 2015 jako całość był o 19 procent niższy niż rok wcześniej.

czwartek, 7 stycznia, 2016/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji