Ceny głównych surowców spożywczych w 2015 roku odnotowywały spadek czwarty rok z rzędu, średnio o 19,1 procent poniżej ich poziomu z wcześniejszego roku, podobne spadki odnotowano od rynków metalów po rynki energetyczne.
Indeks cen żywności FAO wynosi średnio 164,1 punktów w ciągu roku 2015 i zakończył rok jeszcze niżej, na poziomie 154,1 punktów w miesiącu grudniu.
Indeks cen zbóż FAO spadł w grudniu o 1,3 procent od wartości listopadowej, ze względu na intensyfikację konkurencji eksportu wśród producentów i oczekiwań, że będzie więcej dostaw pszenicy wchodzących na rynki światowe po tym jak Argentyna usunęła podatki wywozowe dla kukurydzy. Sub-indeks, który zawiera także ryż, spadł średnio o 15,4 procent w ciągu roku 2015 w stosunku do poprzedniego roku.
Indeks cen mięsa spadł o 2,2 procent w grudniu, co było związane z nadwyżką wieprzowiny w Europie, spowodowaną problemami z eksportem i zmniejszenie popytu na importowanie wołowiny do USA. Przez cały rok mięso było średnio o 15,1 pkt tańsze niż w 2014 roku.
Indeks cen olejów roślinnych cena wzrósł o 2,1 proc w grudniu, co jest związane z niepewnością dotyczącą uprawy soi w Brazylii, ale w ciągu roku 2015 jako całość był o 19 procent niższy niż rok wcześniej.
czwartek, 7 stycznia, 2016/ FAO.
http://www.fao.org