X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: globalne zapasy zbóż będą rosnąć

FAO przewiduje, ze obecnie zapasy zbóż na całym świecie wzrosną do 670 mln ton, o 1,4 procent więcej w stosunku do poprzedniego sezonu.

15 grudzień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

FAO uaktualniło swoje prognozy w związku z rekordowimi globalnymi zapasami zbóż pod koniec 2017r. Zgodnie z najnowszym Cereal Supply and Demand Brief, perspektywy produkcji zwłaszcza dla pszenicy i  zbóż gruboziarnistych popraiwały się stopniowo od początku bieżącego sezonu handlowego.

FAO przewiduje, ze obecnie zapasy zbóż na całym świecie wzrosną do 670 mln ton, o 1,4 procent więcej w stosunku do poprzedniego sezonu.

Zapasy pszenicy wzrosły do nowego rekordu 238,5 mln ton, wraz ze wzrostem koncentracji w Chinach, Stanach Zjednoczonych i Federacji Rosyjskiej. Globalne zapasy ryżu zostały przeskalowane do 171 mln ton, podczas gdy zapasy zbóż gruboziarnistych mogą wzrosnąć do 261 mln ton,w związku z nagromadzeniem zapasów kukurydzy w Stanach Zjednoczonych.

Prognoza dla światowej produkcji zbóż w 2016 roku została podniesiona do 2 577 mln ton, o 1,7 procent powyżej 2015r. Rekordowe poziomy wyjściowe są prognozowane dla ryżu i kukurydzy.

Czekając na sezon 2017, spodziewane niskie perspektywy cen doprowadzą do spadku obszarów uprawy pszenicy w Stanach Zjednoczonych, chociaż oczekuje się większe nasadzenia w Federacji Rosyjskiej, Ukrainy, Indiach i Pakistanie.

Nasadzenia kukurydzy w Argentynie i Brazylii, obecnie w toku, będą napędzane przez lepsze zwroty i ładną pogodę.

W Republice Południowej Afryki przewiduje się skok o prawie jedną trzecią nasadzeń kukurydzy ponad ubiegłoroczny poziom. Sprzyjające warunki pogodowe wskazują na silne odbicie zbiorów w stosunku do 2016r. kiedy to kraj odczuł skutki suszy.

czwartek 8 grudnia, 2016/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji