X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: Obfite zbiory i zapasy żywności w dalszym ciągu obniżają światowe ceny żywności

Rynki żywnościowe są bardziej stabilne i ceny większości surowców rolnych są znacznie niższe niż były w ostatnich latach.

14 październik 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według najnowszej edycji półrocznego Żywnościowego FAO Outlook rynki żywnościowe są bardziej stabilne i ceny większości surowców rolnych są znacznie niższe niż były w ostatnich latach.

Według raportu obfite zbiory i zapasy są kluczowymi czynnikami przyczyniającymi się do obniżki międzynarodowych cen zbóż.

Przewiduje się, że światowa produkcja pszenicy w 2014 roku osiągnie nowy rekord.

Dla zbóż gruboziarnistych widoczne są perspektyw rekordowych poziomów produkcyjnych, co w połączeniu z już dużymi zapasami dobrze wpłyną na podaż i popyt w 2014/15, w szczególności w odniesieniu do kukurydzy.

Wynik dla ryżu może być nieco niższy w tym roku, ale jego zapasy pozostają "ogromne" i są wystarczające do pokrycia ponad jednej trzeciej prognozowanego zużycia w okresie 2015-16.

Podsumowując, przewiduje się, że światowa produkcja zbóż w 2014 roku osiągnie 2 523 milionów ton (2,5 mld ton) - korekta w górę o 65 mln ton z początkowej prognozy FAO w maju. Światowe zapasy zbóż powinny osiągnąć najwyższy poziom od 15 lat do końca sezonu uprawy w roku 2015.

Światowa produkcja nasion oleistych również może przekroczyć rekord z poprzedniego sezonu z powodu dalszej ekspansji produkcji soi.

Tymczasem światowa produkcja manioku jest na dobrej drodze do osiągnięcia kolejnego rekordu, napędzana przez trwałą zwyżkę w Afryce, gdzie bulwy manioku są strategiczną uprawą w bezpieczeństwie żywnościowym i walką z ubóstwem.

czwartek 9 października 2014/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji