Globalna produkcja mięsa wieprzowego jest prognozowana na 122 miliony ton w 2021 roku, co stanowi wzrost o 11,2% w stosunku do 2020 roku, głównie skoncentrowana w Chinach, z przewidywanym wzrostem o 12 milionów ton, co stanowi 94% globalnej ekspansji. Po utracie milionów świń z powodu ASF w latach 2018-2020, wysoka produkcja Chin odzwierciedla przede wszystkim gwałtowny wzrost likwidacji pogłowia świń przez rolników w celu zminimalizowania strat związanych ze spadkiem cen krajowych, podczas gdy pogłowie świń wzrosło.
Chociaż ASF pozostaje zagrożeniem w wielu częściach świata, przewiduje się wzrost produkcji w Unii Europejskiej (+1,7%), Brazylii (+5,5%), Wietnamie (+5,5%), Federacji Rosyjskiej (+2,4%) i Wielkiej Brytanii (+5,4%). Przewiduje się jednak spadek produkcji w Stanach Zjednoczonych z powodu ograniczonej podaży wieprzowiny, rosnących kosztów paszy i ograniczeń siły roboczej. Produkcja na Filipinach, w Związku Myanmar i Republice Korei może spaść poniżej poziomów z 2020 r. ze względu na utrzymujący się wpływ ASF.
Przewiduje się, że całkowity eksport wieprzowiny na świecie osiągnie 12,9 mln ton w 2021 r., praktycznie stabilnie rok do roku. Spowolnienie to wynika głównie z prawdopodobnego spadku importu o 13% w Chinach, ponieważ kraj ten dąży do zrównoważenia podaży ze spadkiem popytu krajowego. Gdzie indziej spodziewane są spadki zakupów w Wielkiej Brytanii,
Unii Europejskiej i Japonii, skompensowane przez wzrosty na Filipinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Wietnamie.
Kliknik tutaj aby zapoznać się z pełnym Raportem FAO Meat Market Review
Grudzień 2021/ FAO.
https://www.fao.org/