X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: pojawiające się trendy w światowej produkcji wieprzowiny

ASF nadal jest kluczowym czynnikiem determinującym światową produkcję mięsa wieprzowego.

30 listopad 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

FAO prognozuje, że globalna produkcja mięsa wieprzowego osiągnie 124,6 mln ton w 2022 r., co oznacza wzrost o 1,8% w porównaniu z 2021 r., zgodnie z listopadową edycją swojego "Przeglądu Rynku Mięsa - pojawiające się trendy i perspektywy 2022". Oczekuje się, że prawdopodobna ekspansja produkcji w Chinach będzie stanowić około 46% globalnej produkcji mięsa wieprzowego w tym roku, wspierana przez krajowe uboje, głównie w pierwszej połowie 2022 roku. Ten wzrost zostanie prawdopodobnie częściowo zniwelowany w drugiej połowie roku, kiedy to produkcja może zwolnić, ponieważ producenci nie uzupełniają stad loch z powodu niekorzystnych warunków rynkowych, pomimo wzrostu cen krajowych obserwowanych w ostatnich miesiącach. W mniejszym stopniu oczekuje się, że wzrost produkcji będzie również wynikiem większej produkcji w krajach, w których ogniska ASF zostały częściowo opanowane, z okazjonalnym rozprzestrzenianiem się choroby, w tym w Wietnamie, Myanmarze i Rosji.

Natomiast ASF pozostaje aktywny, negatywnie wpływając na produkcję mięsa wieprzowego w wielu innych krajach, w tym w Unii Europejskiej, Tajlandii i na Filipinach. Oczekuje się, że Unia Europejska będzie produkować o około 5% mniej w porównaniu z ubiegłym rokiem z powodu zmniejszonych perspektyw eksportu do Chin, rosnących kosztów produkcji i ognisk ASF. W Tajlandii oczekuje się, że w tym roku produkcja spadnie o ponad 30% z powodu ASF. Podobnie oczekuje się spadku produkcji na Filipinach ze względu na utrzymujące się ogniska ASF.

Przewiduje się, że Stany Zjednoczone również zmniejszą swoją produkcję z powodu wysokich kosztów produkcji, które ograniczyły ekspansję stada loch, co spowodowało spadek o 1,9% rok do roku. Pomimo wzrostu produkcji o 6,7% w pierwszej połowie 2022 r., spowodowanego zwiększonym ubojem loch w celu zmniejszenia kosztów, w Brazylii może nastąpić konsekwentne spowolnienie w drugiej połowie roku, co spowoduje, że prognozowana produkcja będzie podążać tylko nieznacznie powyżej ubiegłego roku. W międzyczasie produkcja mięsa wieprzowego w Kanadzie może się nieznacznie zmniejszyć, ponieważ prognozowany wzrost masy ubojowej o 0,4% w okresie od stycznia do października w związku z zaległościami w uboju nie może przeważyć nad spadkiem produkcji, wynikającym z niedoborów siły roboczej, które zmniejszyły zdolności ubojowe. Produkcja Meksyku ma wzrosnąć o 2,7% w tym roku, korzystając z poprawy genetyki, hodowli i protokołów zdrowia zwierząt, napędzanych przez silny popyt krajowy i eksportowy.

29 listopad, 2022/ FAO. 2022. Meat Market Review: Emerging trends and outlook. 2022. Rzym.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów