W swoim półrocznym raporcie na temat światowych rynków żywności FAO prognozuje, że globalna produkcja mięsa w 2024 r. nieznacznie wzrośnie do 371 mln ton (ekwiwalentów wagowych tusz). Wzrost produkcji przewidywany jest we wszystkich regionach, z wyjątkiem Azji, zwłaszcza w przypadku wieprzowiny w Chinach.
W 2024 r. prognozowana ekspansja globalnej produkcji mięsa będzie prawdopodobnie prowadzona przez mięso drobiowe, które według prognoz wzrośnie o 0,8% rok do roku, do 146 mln ton. Prognozuje się również dalszy wzrost globalnej produkcji mięsa wołowego i owczego w 2024 roku. Przewiduje się natomiast, że globalna produkcja wieprzowiny zmniejszy się o około 1,2 mln ton lub 0,9% od 2023 roku. Spadek ten będzie spowodowany głównie przewidywanym spadkiem w Chinach w następstwie wysiłków rządu zmierzających do ograniczenia nadpodaży i utrzymania stabilności cen krajowych poprzez zmniejszenie liczby loch hodowlanych i dostosowanie docelowego krajowego pogłowia trzody chlewnej.
Przewiduje się, że światowy handel mięsem i produktami mięsnymi odbije się po dwóch kolejnych latach spadku. Odbicie będzie napędzane głównie przez silny popyt importowy oczekiwany we wszystkich regionach, zwłaszcza w Ameryce Północnej.
Na te pozytywne perspektywy mogą jednak wpłynąć ograniczenia handlowe wynikające z rozprzestrzeniania się chorób zwierząt, czynniki geopolityczne i ograniczona siła nabywcza konsumentów. Zgodnie z indeksem cen mięsa FAO, międzynarodowe ceny mięsa wzrosły umiarkowanie od stycznia do maja tego roku, pomimo spowolnienia tempa wzrostu cen w ostatnich miesiącach. Wzrost cen odnotowano w przypadku mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego, głównie dzięki silnemu popytowi ze strony wiodących krajów importujących, pomimo zwiększonych dostaw od głównych eksporterów mięsa. Natomiast międzynarodowe ceny mięsa owczego spadły, głównie z powodu dużych dostaw eksportowych w Oceanii, największego światowego dostawcy.
13 czerwca, 2024/ FAO.
https://openknowledge.fao.org/