X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: w sierpniu ceny mięsa pozostały stabilne

W przeciwieństwie do ogólnego trendu spadkowego, ceny mięsa w sierpniu pozostały praktycznie niezmienione w stosunku do poprzedniego miesiąca.

 

21 wrzesień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Międzynarodowe ceny surowców żywnościowych w sierpniu nadal spadały, co jest wskaźnikiem dużych ilości zapasów. Indeks wynosił srednio 155,7 punktów w sierpniu 2015 roku, o 5,2 procent mniej niż w lipcu; było to największy miesięczny spadek od grudnia 2008 roku. Praktycznie wszystkie główne towary żywnościowe zaliczyły spadki.

W sierpniu indeks cen zbóż wynosił średnio 154,9 punktów, o 7,0 procent mniej niż w lipcu i 15,1 procent mniej w porównaniu do ubiegłego roku - do spadku przyczynił się spadek cen pszenicy i kukurydzy. Dobre perspektywy produkcyjne 2015/16 w dużej mierze odpowiadają za obniżkę cen zbóż.

Indeks cen oleju roślinnego wynosił 134,9 pkt w sierpniu, o 8,6 procent mniej niż w lipcu, i jest to najniższy poziom od marca 2009 r.

Znaczny spadek cen mleka w proszku, sera i masła spowodował, że w sierpniu indeks cen nabiału spadł o 9,1 procent w dół do 135,5 punktów. Powodem może być spadek zapotrzebowania importowego Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

Ostry spadek odnotował indeks cen cukru - dół o 10,0 procent od lipca, do średnio 163,2 pkt w sierpniu.

W przeciwieństwie do ogólnego trendu spadkowego, ceny mięsa w sierpniu pozostały praktycznie niezmienione w stosunku do poprzedniego miesiąca. Niemniej jednak, w porównaniu do historycznego szczytu indeksu cen mięsa z sierpnia 2014 roku, ceny spadły o 18 proc.

 

 

czwartek 10 września 2015/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji