Międzynarodowe ceny surowców żywnościowych w sierpniu nadal spadały, co jest wskaźnikiem dużych ilości zapasów. Indeks wynosił srednio 155,7 punktów w sierpniu 2015 roku, o 5,2 procent mniej niż w lipcu; było to największy miesięczny spadek od grudnia 2008 roku. Praktycznie wszystkie główne towary żywnościowe zaliczyły spadki.
W sierpniu indeks cen zbóż wynosił średnio 154,9 punktów, o 7,0 procent mniej niż w lipcu i 15,1 procent mniej w porównaniu do ubiegłego roku - do spadku przyczynił się spadek cen pszenicy i kukurydzy. Dobre perspektywy produkcyjne 2015/16 w dużej mierze odpowiadają za obniżkę cen zbóż.
Indeks cen oleju roślinnego wynosił 134,9 pkt w sierpniu, o 8,6 procent mniej niż w lipcu, i jest to najniższy poziom od marca 2009 r.
Znaczny spadek cen mleka w proszku, sera i masła spowodował, że w sierpniu indeks cen nabiału spadł o 9,1 procent w dół do 135,5 punktów. Powodem może być spadek zapotrzebowania importowego Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Ostry spadek odnotował indeks cen cukru - dół o 10,0 procent od lipca, do średnio 163,2 pkt w sierpniu.
W przeciwieństwie do ogólnego trendu spadkowego, ceny mięsa w sierpniu pozostały praktycznie niezmienione w stosunku do poprzedniego miesiąca. Niemniej jednak, w porównaniu do historycznego szczytu indeksu cen mięsa z sierpnia 2014 roku, ceny spadły o 18 proc.
czwartek 10 września 2015/ FAO.
http://www.fao.org