X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: Światowa produkcja wieprzowiny prawdopodobnie wzrośnie w 2014 roku

Według najnowszej edycji raportu półrocznego Food Outlook FAO, przewiduje się wzrost produkcji wieprzowiny o 1,4 procent do 116,1 milionów ton w roku 2014, co jest związane z niższym kosztem pasz.

5 listopad 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według najnowszej edycji raportu półrocznego Food Outlook FAO, światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,4 procent do 116,1 milionów ton w roku 2014, co jest powodowane niskimi cenami pasz.Wzrost produkcji będzie widoczny w krajach rozwijających się, skąd pochodzi ponad 60 procent produkcji. W krajach rozwiniętych nie oczekuje się większych zmian.

  • Azja to wiodący region produkcji wieprzowiny i odpowiada za ponad połowę produkcji światowej. Silny popyt konsumentów i polityka wsparcia prowadzona przez rząd Chin ma zwiększyć produkcję o 2,3 procent, do 56,7 mln ton, co stanowi prawie połowę całkowitej produkcji światowej. W innych krajach Azji, Wietnamie, Filipinach i Indonezji przewiduje się podobne tempo wzrostu. Natomiast w Japonii i Republice Korei oczekuje się spadku, co odzwierciedli zmniejszanie stad i endemiczne ogniska epidemicznej biegunki świń (PED).
  • W obu Amerykach Brazylia jest czwartym co do wielkości na świecie producentem i zwiększyła produkcję do rekordowego 3,5 mln ton, stymulowaną przez obniżenie kosztów pasz oraz korzystnych cen eksportowych. Stały wzrost przewiduje również Meksyk, co jest wspierane ulepszoną genetyką i wydajnością, co przekłada się więcej prosiąt na miot i większą masę zwierząt.
  • Produkcja w UE, drugim co do wielkości producentcie po Chinach, pozostanie na poziomie 22,1 mln ton, mimo zastosowania przepisów w zakresie dobrostanu zwierząt w odniesieniu do loch, co doprowadziło do ​​zamykania stad hodowlanych w niektórych krajach członkowskich.
  • W Stanach Zjednoczonych, przewiduje się, że PED spowoduje 1,9-procentowy spadek produkcji wieprzowiny, mimo większej wagi rzeźnej. W Kanadzie produkcja wzrośnie tylko nieznacznie, z powodu rezygnacji mniejszych producentów.
  • W Federacji Rosyjskiej, polityka rządu sprzyja wielkoskalowym gospodarstwom. Spowodowało to podwojenie produkcji w ciągu ostatniej dekady.Trend w kierunku zwiększenia produkcji może być wzmocniony w 2014 roku, po zakazie importu wieprzowiny z UE i Kanady, które razem stanowiły dwie trzecie importu do Rosji w 2013 roku. Z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na Białorusi zanotowano wyraźny spadek pogłowia trzody chlewnej i w konsekwencji produkcja będzie znacznie niższa.

czwartek 9 października 2014/ FAO. http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji