Indeks cen mięsa FAO wyniósł w styczniu średnio 109,8 punktu, co oznacza spadek o 1,5 punktu (1,4%) w porównaniu z grudniem, oznaczając siódmy z rzędu miesięczny spadek i utrzymując się o 1,3 punktu (1,2%) poniżej analogicznej wartości w ubiegłym roku.
Międzynarodowe notowania cen mięsa drobiowego spadły jeszcze bardziej w styczniu, wspierane przez utrzymujący się stłumiony globalny popyt i duże możliwości eksportowe w wiodących krajach eksportujących. Podobnie, notowania mięsa wieprzowego nieznacznie spadły ze względu na spadek zakupów importowych przez Chiny w związku z rosnącą krajową produkcją wieprzowiny i obfitymi dostawami z niektórych krajów produkujących. Światowe ceny wołowiny również nieznacznie spadły, głównie w wyniku wysokich dostaw eksportowych z Oceanii i Ameryki Południowej. Z kolei międzynarodowe ceny baraniny wzrosły w związku z wysokim globalnym popytem importowym i niższymi dostawami zwierząt rzeźnych w Oceanii, ponieważ ostatnie deszcze zachęciły rolników do dłuższego przetrzymywania zwierząt.

2 luty, 2024/ FAO.
https://www.fao.org