U.S. Food and Drug Administration’s Center for Veterinary Medicine (CVM) poczyniło pierwszy krok w kierunku unieważniania zgody na wykorzystanie karbadoksu w leczeniu świń, ponieważ lek może pozostawiać śladowe ilości rakotwórczych pozostałości.
Działanie CVM jest spowodowane ponownym zbadaniem profilu bezpieczeństwa leku i przeprowadzenia wstępnej charakterystyki ryzyka.
FDA nie zaleca, żeby ludzie dokonali teraz zmian w swoich wyborach żywieniowych, kiedy to Agencja rozważa usunięcie karbadoksu z rynku. Potencjalne ryzyko nowotworu jest oparte na założeniu, że całe życie spożywania wątrób wieprzowych lub innych produktów wieprzowych zawierających pozostałości karbadoksu. Krótkoterminowe zmiany w diecie nie będą miały wpływu na konsumenta. Jednak usunięcie produktu z rynku zmniejszy ryzyko długoterminowe dla konsumentów. Wątroba wieprzowa jest używana do produkcji pasztetów, Hot dogów i kilku rodzajów kiełbasy.
Karbadoks został po raz pierwszy zatwierdzony w roku 1970 do stosowania u świń w celu kontrolowania zakażeń układu pokarmowego. Jest również używany jako promotor przyrostu masy ciała i wykorzystania paszy.
W lipcu 2014 roku Komisja Codex Alimentarius stwierdziła, że nie istnieje bezpieczny poziom pozostałości karbadoksu lub jego metabolitów w żywności, która reprezentuje akceptowalne ryzyko dla konsumentów.
piątek 8 kwietnia 2016/ FDA/ USA
http://www.fda.gov