Departament Rolnictwa wprowadzi maksymalną sugerowaną cenę detaliczną (MSRP) wieprzowiny na rynkach w Krajowym Regionie Stołecznym od przyszłego tygodnia, mając na celu złagodzenie obciążenia finansowego konsumentów zmagających się z wysokimi cenami mięsa. Nowa inicjatywa cenowa uwzględnia bieżące wyzwania stojące przed przemysłem wieprzowym, w szczególności utrzymujące się skutki afrykańskiego pomoru świń.
Począwszy od 10 marca, MSRP w wysokości 380 P za kilogram zostanie ustalony dla liempo (boczek wieprzowy) i 350 P za kilogram dla kasim (łopatka wieprzowa) i pigue (noga).

Departament Rolnictwa nałoży również MSP w wysokości P300 za kilogram dla „sabit ulo” lub ceny, po której handlowcy przekazują wieprzowinę detalistom.
MSRP zostanie poddany przeglądowi po miesiącu w celu ustalenia, czy konieczne będą korekty.
Wieprzowina sprzedawana na tak zwanych „nowoczesnych rynkach”, takich jak supermarkety i hipermarkety, będzie zwolniona z MSRP, biorąc pod uwagę ich wyższe koszty operacyjne.
6 marca 2025 r./ Departament Rolnictwa / Filipiny.
https://www.da.gov.ph