X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Francja: niższa produkcja trzody chlewnej i wysokie ceny w 2023 r.

Francuska produkcja trzody chlewnej ponownie spadła w 2023 r., wraz ze spadkiem pogłowia trzody chlewnej. Cena świń pozostała powyżej 2 €/kg.

13 listopad 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W 2023 roku francuska produkcja trzody chlewnej odnotowała gwałtowny spadek o 5% w porównaniu z rokiem poprzednim, do około 22 milionów sztuk, o 1,5 miliona mniej niż w 2022 roku. Spadek ten wynika z ciągłego kurczenia się francuskiego pogłowia trzody chlewnej, trendu obserwowanego od ponad dwudziestu lat. Jednocześnie średnia masa tuszy stale rosła w ciągu ostatnich dwóch dekad, co pomogło częściowo zrównoważyć spadek liczby ubijanych sztuk. Region Grand Ouest, który odpowiada za 79% krajowego uboju, odnotował znaczny spadek ubojów, ze znacznym spadkiem w Bretanii i Kraju Loary.

Produkcja wieprzowiny we Francji spada w 2023 r. Źródła: Agreste (uboje), DGDDI (import i eksport żywych zwierząt).
Produkcja wieprzowiny we Francji spada w 2023 r. Źródła: Agreste (uboje), DGDDI (import i eksport żywych zwierząt).

Cena świń utrzymała się powyżej 2 EUR/kg w 2023 r., osiągając średnią 2,27 EUR/kg, czyli o 19,6% wyższą niż w 2022 r. Wzrost ten nastąpił w kontekście silnego popytu i ograniczonej podaży we Francji i w całej Europie. Redukcja pogłowia trzody chlewnej nasiliła się również w kilku krajach UE, zwłaszcza w Niemczech i Holandii, zwiększając presję na rynki. Chociaż koszt paszy dla świń nieznacznie spadł w porównaniu do 2022 r., pozostaje on na wysokim poziomie w wyniku wahań światowych cen zbóż i nasion oleistych, na które wpływ mają czynniki międzynarodowe.

Eksport wieprzowiny spadł drugi rok z rzędu, o 7,5% w 2023 r., głównie do Chin, gdzie lokalna produkcja ożywiła się po kryzysie afrykańskiego pomoru świń. Import wieprzowiny, choć spadł o 5,8%, pozostał niezbędny do zaspokojenia popytu krajowego, z istotnym wkładem Hiszpanii i Włoch. Bilans handlowy wykazał rosnący deficyt, z -0,365 mln euro w 2022 r. do -0,551 mln euro w 2023 r.

Konsumpcja wieprzowiny spadła również we Francji, ze średnią 30,6 kg na mieszkańca w 2023 r., co stanowi spadek o 3,9% w porównaniu z rokiem poprzednim. Tendencja ta jest zgodna ze zmianą nawyków żywieniowych, charakteryzującą się rosnącą preferencją dla mięsa drobiowego. Chociaż produkcja krajowa jest wystarczająca do pokrycia popytu krajowego, wskaźnik samowystarczalności spadł ze 107,3% w 2020 r. do 100% w 2023 r., co wskazuje na osłabienie produkcji w stosunku do konsumpcji krajowej.

październik 2024 r. / Agreste / Francja.
http://agreste.agriculture.gouv.fr

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji