Francuskia produkcja wieprzowiny
Przy 23,2 mln sztuk w 2022 r. francuska produkcja trzody chlewnej skurczyła się o 2,2% rok do roku, czyli dwukrotnie więcej niż w 2021 r. (-1,0%). W ciągu ostatnich dziesięciu lat produkcja spadała średnio o 0,6% rocznie. Spadek ten jest wynikiem zmniejszenia liczby świń we Francji.
Spadek produkcji znajduje odzwierciedlenie w spadku uboju (-1,4% rok do roku). Pod względem wagi spadek jest bardziej wyraźny (-2,3%). W latach 2021-2022 średnia waga tuszy spadała z 93,8 kg do 93,3 kg. Gorąca letnia pogoda spowolniła wzrost zwierząt. Spadek wolumenu uboju jest zatem wyraźniejszy od lata 2022 r. niż w pierwszej połowie roku.
Handel
W 2022 r. saldo handlu zagranicznego francuskim mięsem i tłuszczem wieprzowym stało się ujemne po trzech latach nadwyżki. Z nadwyżki w wysokości 60 tysięcy ton ekwiwalentu tusz w 2021 roku do deficytu w wysokości 26 tysięcy ton ekwiwalentu tusz w 2022 roku. Ten zwrot wynika ze wzrostu importu rok do roku, podczas gdy eksport maleje.
Eksport
W 2022 r. eksport francuskiego mięsa i tłuszczu wieprzowego spadł o 6,0% rok do roku pod względem wolumenu (po + 3,7% w 2021 r.). Pozostaje on jednak zbliżony do średniej z ostatnich pięciu lat (+ 0,3%). Na arenie międzynarodowej eksport do krajów trzecich spadł o 23,0%, w szczególności do Chin (-50,4%), wiodącego azjatyckiego rynku francuskiej wieprzowiny. Jednak udział eksportu do Chin w całkowitym francuskim eksporcie (10,7%) pozostaje wyższy niż w 2018 r. (8,5%), kiedy w Chinach rozpoczęło się rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF). Eksport na Filipiny, drugi co do wielkości rynek Azji, powrócił w 2022 r. do poziomu z 2018 r. (5% całkowitego francuskiego eksportu). Jednocześnie sprzedaż do UE pozostaje dynamiczna (+6,5% po +4,2% w 2021 r.). Sprzedaż do Hiszpanii nadal rośnie (+8,0%), podczas gdy sprzedaż do Włoch, największego klienta Francji, spada (-7,8%). Biorąc pod uwagę wszystkie kierunki łącznie, francuski eksport mięsa i tłuszczu wieprzowego, choć spadł pod względem wolumenu, wzrósł pod względem wartości w ciągu ostatniego roku ze względu na wyższe ceny. Zwiększona sprzedaż do UE zrównoważyła spadek do Chin.
Import
W 2022 r. wielkość importu mięsa i tłuszczu wieprzowego wzrosła rok do roku (+ 7,8%), wyraźnie przekraczając poziomy sprzed kryzysu sanitarnego. Po wzroście w 2021 r., związanym z ożywieniem działalności gastronomicznej, import nadal wzrastał w pierwszej połowie roku (+16,0%), po czym ustabilizował się w drugiej połowie (+0,7%). W 2022 r. Francja zwiększyła import z innych krajów UE (+4,8% rok do roku). Niemcy, pozbawione swoich azjatyckich rynków zbytu po wybuchu ASF w 2020 r., pozostają aktywne na rynku europejskim, zwłaszcza we Francji (+ 9,1%, po + 24,6% w 2021 r.). Wolumeny z Włoch znacznie wzrosły (+26,5%). Z drugiej strony wolumeny z Hiszpanii, wiodącego dostawcy wieprzowiny we Francji, spadły o 2.2%.
2023/ Agreste-Synthèses Conjoncturelles, maj 2023, nr 406/Francja.
https://www.agreste.agriculture.gouv.fr