X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Francja: „Kartel szynkowy” ukarany przez urząd ochrony konkurencji

Urząd ds. Konkurencji nakłada na francuskie firmy grzywny w wysokości 93 milionów euro za ustalanie cen w sektorze szynki i wędlin.

31 lipiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Francuski Urząd ds. Konkurencji właśnie ukarał kilka firm zajmujących się zakupem i sprzedażą produktów wieprzowych i produktów garmażeryjnych za wdrożenie trzech uzgodnionych praktyk antykonkurencyjnych. Konkurenci uzgodnili cenę szynki bez kości używanej do produkcji szynek gotowanych, istniały również porozumienia między konkurentami dotyczące sprzedaży produktów garmażeryjnych pod marką dystrybutora.

Praktyki te zostały ujawnione w ramach procedury ułaskawienia, która umożliwia przedsiębiorstwom, które uczestniczyły w kartelu, ujawnienie Urzędowi jego istnienia i uzyskanie, pod pewnymi warunkami, korzyści w postaci całkowitego lub częściowego zwolnienia z kary, tak jak ma to miejsce w przypadku sprawy z Campofrío i Coop.

Uzgodnienie zmiany tygodniowej ceny szynki

Grupy Campofrio, Fleury Michon, Financière Turenne Lafayette i Les Mousquetaires uzgodniły od 14 stycznia 2011 r. Do 26 kwietnia 2013 r. Wspólne stanowisko w sprawie wahań tygodniowych cen szynki w negocjacjach z rzeźniami.

Porozumienie to ma zatem szczególnie poważny charakter, uzasadniając nałożenie kar w łącznej wysokości 21 428 000 euro.

Uzgodnienia dotyczące cen wędlin

W zakresie wyrobów wędliniarskich osiem firm (należących do grup CA Animation, Campofrio, Coop, La Financière du Haut Pays, FTL, Savencia, Sonical, a także firma Salaisons du Mâconnais) wdrożyło porozumienia i uzgodnione praktyki od 8 kwietnia 2010 r. do 30 kwietnia 2013r., poprzez tajne spotkania i dwustronne wymiany, składanie zapytań o podwyżki cen do dużych detalistów, a także konsultowanie ofert cenowych, które mają być proponowane w odpowiedzi na przetargi tych marek. Ze względu na nieodłączną wagę tej praktyki Urząd nakłada kary w łącznej wysokości 10 150 000 euro.

W odniesieniu do gotowanych wędlin siedem firm (należących do grup Campofrio, Cooperl Arc Atlantique, FTL, Les Mousquetaires, Nestlé i Roullier, a także firmy Aubret) wdrożyło porozumienia i uzgodnione praktyki w ramach dwustronnej wymiany między 2 lipca 2010r. i 7 czerwca 2012r., w celu zapoznania się z ofertami cenowymi, które mają zostać złożone, w szczególności w odpowiedzi na przetargi dużych detalistów.

Mogło to przyczynić się, bezpośrednio lub pośrednio, do ustalenia wyższych cen, niż wynikałoby to normalnie z sytuacji konkurencyjnej. Nałożone z tego tytułu kary wyniosły łącznie 61 459 000 EUR.

16 lipca, 2020/Urząd Ochrony Konkurencji / Francja.
https://www.autoritedelaconcurrence.fr/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji