Wizyta prezydenta Francji Emmanuela Macrona w Chinach umożliwiła 15 dodatkowym francuskim firmom mięsnym (4 rzeźnie i 11 firm wędliniarskich) uzyskanie niezbędnej zgody na eksport swoich produktów do Chin.
Dla francuskiego przemysłu wieprzowego Chiny stanowią główny rynek eksportowy do krajów trzecich (17% eksportu), ale przede wszystkim możliwość sprzedaży mniej konsumowanych części świni (nóg, uszu itp.).
"Te zezwolenia oferują możliwość odzyskania dodatkowych 10% tonażu. Ta możliwość jest bardzo ważna dla zaangażowanych firm, ponieważ pozwala na znaczny wzrost wartości ubitych świń", precyzuje Thierry Meyer, prezes INAPORC, który był częścią francuskiej delegacji podczas tej podróży.
Spotkanie między francuskimi i chińskimi ministrami otworzyło nowe pole negocjacji w sprawie możliwości eksportu podrobów przez francuski przemysł wieprzowy. Produkty te cenione we Francji w postaci "andouille" i "andouillettes" są bardzo popularne wśród Chińczyków, którzy spożywają je w oryginalnych przepisach. To rozszerzenie eksportu produktów do Chin stanowi potencjalny obrót w wysokości 35 milionów euro.
17 kwietnia, 2023/ Inaporc/ Francja.
https://www.leporc.com