Choroby zwierząt gospodarskich wpływają na produkcję zwierzęcą poprzez wpływ kosztów bezpośrednich (upadki, zachorowalność, zmniejszenie producyjności) oraz koszty pośrednie (środki zapobiegania i kontroli). Bodźce ekonomiczne i gospodarcze odgrywają ważną rolę w procesie podejmowania decyzji w sprawie realizacji programów zdrowotnych zwierząt i interwencji. Często analiza ekonomiczna dla chorób zwierzęcych nie zawsze jest dostępna i rzadko prowadzona w krajach rozwijających się.
W celu wypełnienia tej luki, FAO opracowało i opublikowało wytyczne ekonomiczne dotyczące sposobu rozwiązania kwestii gospodarczych i przeprowadziło analizę ekonomiczną dla chorób zwierzęcych. Te wytyczne ekonomiczne przygotowane przez FAO przyczynią się do lepszego zrozumienia znaczenia analizy ekonomicznej przy ocenie wpływu danej choroby zwierząt na produkcję zwierzęcą, handel, dostępy do rynków, bezpieczeństwo żywności i źródła utrzymania społeczności wiejskich, czy przy też projektowanie lub wdrażanie strategii zdrowia zwierząt na poziomie krajowym, regionalnym i globalnym. Również te wytyczne mają na celu przyczynienie się do poprawy komunikacji między ekspertami w zakresie zdrowia zwierząt, weterynarzy i ekonomistów pracujących dla rządów lub poproszonych o przeprowadzenie takiej analizy. Wytyczne te będą również ułatwić wdrożenie odpowiedniej ekonomiki programów szkoleniowych dotyczących zdrowia zwierząt, w jaki sposób opracować i przeprowadzić analizę ekonomiczną chorób zwierząt w krajach rozwijających się.
środa 27 kwietnia, 2016/ FAO.
http://www.fao.org/ag