X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Globalna produkcja trzody chlewnej: Pierwsze szacunki USDA na 2025 r.

Oczekuje się spadku produkcji i widocznej konsumpcji, a także większej dynamiki w międzynarodowym handlu wieprzowiną.

31 październik 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

USDA przedstawiło wstępne szacunki dotyczące globalnej hodowli trzody chlewnej w 2025 roku w swoim najnowszym raporcie „Livestock and Poultry: World Markets and Trade” z 11 października. Przewiduje on mniej niż 1% spadek produkcji i widocznej konsumpcji oraz większą dynamikę w międzynarodowym handlu wieprzowiną.

Prognozy dla światowej hodowli trzody chlewnej w 2024 i 2025 r. - 11 października 2024 r. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych z FAS - USDA.
Prognozy dla światowej hodowli trzody chlewnej w 2024 i 2025 r. - 11 października 2024 r. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych z FAS - USDA.

Światowa produkcja i eksport

  • Prognozuje się, że światowa produkcja w 2025 r. spadnie o 0,8% do 115,1 mln ton (Mt), ponieważ niższa produkcja w Chinach i Unii Europejskiej z nadwyżką zrównoważy wzrost w Stanach Zjednoczonych, Wietnamie i Brazylii.

  • Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 3,0%, osiągając 3,8 mln ton, ze względu na spodziewaną ekspansję pogłowia świń w miarę konsolidacji sektora i poprawy zarządzania afrykańskim pomorem świń (ASF).

  • Szacuje się, że produkcja w Brazylii wzrośnie o 1,2%, osiągając 4,6 Mt, dzięki silnemu popytowi eksportowemu i niższym kosztom nakładów.

  • Pomimo poprawy rentowności w sektorze w 2024 r., prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach będzie o 2,2% niższa w 2025 r. i wyniesie 55,5 Mt. Oczekuje się, że zmniejszenie pogłowia loch w 2024 r. zmniejszy liczbę zwierząt dostępnych do uboju w 2025 r. Ponadto oczekuje się, że popyt chińskich konsumentów na wieprzowinę pozostanie słaby ze względu na utrzymującą się niepewność gospodarczą i rosnącą preferencję dla mięsa drobiowego.

  • Produkcja w Unii Europejskiej spadnie o 1,6% w 2025 r., osiągając 20,9 Mt z powodu obniżonych cen wieprzowiny.

  • Prognozuje się, że światowy eksport wieprzowiny wzrośnie o 1,0%, osiągając 10,4 Mt w 2025 r., ponieważ wzrost eksportu ze Stanów Zjednoczonych i Kanady zrównoważy niższy eksport z UE.

  • Szacuje się, że eksport z Kanady wzrośnie o 0,7% i osiągnie 1,5 mln ton, przy stabilnym popycie w USA i ciągłym wzroście na kilku rynkach azjatyckich, w tym w Japonii i Korei Południowej.

  • Przewiduje się, że eksport z UE spadnie o 1,7% do 2,95 mln ton, ze względu na spodziewane zmniejszenie podaży dostępnej na eksport i obecne ograniczenia handlowe związane z ASF.

Produkcja i eksport w USA

  • Oczekuje się, że produkcja w USA wzrośnie o 2,0% w 2025 r., osiągając 12,9 mln ton, ze względu na wzrost liczby zwierząt poddanych ubojowi i liczby świń w miocie. Oczekuje się również, że poprawa rentowności branży w 2024 r. i niższe koszty paszy będą nadal wspierać wzrost masy świń.

  • Przewiduje się, że eksport z USA wzrośnie o 3.4% w 2025 r., osiągając 3.4 Mt ze względu na dużą podaż krajową i silną konkurencyjność cen eksportowych.

Wskaźniki globalne

  • Światowa produkcja wieprzowiny w 2025 r. wyniesie 115,1 Mt, co oznacza spadek o 0,8% w porównaniu do 2024 r. (116 Mt).

  • Globalny eksport wzrośnie o 1,0% w porównaniu do 2024 r., z 10,3 do 10,4 mln ton.

  • Import osiągnie wolumen 9,03 Mt w 2025 r., co stanowi wzrost o 2,3% w porównaniu z rokiem poprzednim.

  • Widoczna konsumpcja spadnie o 0,7%, z 114,6 do 113,8 mln ton.

Wskaźniki z wiodących krajów producenckich

  • Chiny: Produkcja osiągnie 55,5 Mt, co oznacza spadek o 2,2% w porównaniu do 2024 roku. Oczekuje się, że wielkość importu wzrośnie o 7,7%, osiągając 1,4 Mt.

  • Unia Europejska: Produkcja spadnie o 1,6% do 20,9 Mt. Eksport spadnie o 1,7%, z szacowaną łączną wartością 3,0 Mt. Oczekuje się, że import wyniesie 110 000 ton.

  • Stany Zjednoczone: Produkcja wzrośnie o 2,0% do 12,9 Mt, a eksport ma wzrosnąć o 3,4% do 3,4 Mt.

  • Japonia: Pozostanie drugim co do wielkości importerem wieprzowiny na świecie, z 1,43 Mt, podobną liczbą do tej szacowanej na 2024 rok.

  • Brazylia: Wielkość produkcji wzrośnie o 4.0%, osiągając 4.6 Mt. Eksport pozostanie na poziomie 1.5 Mt, podobnym do liczby prognozowanej na 2024 r.

  • Meksyk: Produkcja wzrośnie o 1,6%, osiągając około 1,62 Mt. Będzie to również największy importer wieprzowiny na świecie, z 1,44 Mt, o 0,7% więcej niż w 2024 roku.

  • Kanada: Produkcja wzrośnie o 1,9%, osiągając 2,1 Mt, a eksport wzrośnie o 0,7%.

11 października 2024 r./ 333 Ameryka Łacińska z FAS - dane USDA.
https://apps.fas.usda.gov/ 

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji