Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 113,0 punktów w marcu, co oznacza wzrost o 1,9 punktu (1,7%) w porównaniu z lutym, co oznacza drugi z rzędu miesięczny wzrost. Na tym poziomie indeks wyniósł zaledwie 1,7 punktu (1,5%) poniżej analogicznej wartości sprzed roku.
Ceny wieprzowiny również wzrosły, głównie odzwierciedlając wyższy popyt wewnętrzny przed świętami wielkanocnymi, pomimo zwiększonych dostaw, zwłaszcza w Europie Zachodniej.
Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego wzrosły w marcu, wspierane przez utrzymujący się stały popyt importowy ze strony wiodących krajów importujących, pomimo wystarczających dostaw, głównie dzięki ograniczeniu ognisk ptasiej grypy w głównych krajach produkujących. Światowe ceny wołowiny nadal rosły w marcu, głównie z powodu zwiększonych zakupów przez wiodące kraje importujące. Natomiast międzynarodowe ceny mięsa owczego spadły drugi miesiąc z rzędu, głównie z powodu wzrostu dostaw przekraczających poziomy sezonowe, zwłaszcza z Australii.
5 kwietnia, 2024/ FAO.
https://www.fao.org