Według raportu AHDB Pork, na podstawie cen czterech największych eksporterów (UE, USA, Kanada i Brazylia), średnia cena eksportowa wieprzowiny w 2015 r wyniosła $ 2,38 / kg. Jest to najniższy poziom od ponad sześciu lat, $ 0,57 niższe niż w tym samym momencie w zeszłym roku i ponad dolara mniej niż szczyt cen odnotowanego w czerwcu 2014 r.
Do obniżania wartości na globalnym rynku wieprzowiny przyczyniło się kilka czynników. Dobrze udokumentowana ogromna podaż w wyniku rosyjskiego embargo w 2014 roku wprowadziła presję na ceny w UE, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Cena w UE dopiero zaczęła się stabilizować w styczniu 2016 roku, w dużej mierze ze względu na system dopłat do prywatnego przechowywania. Jednak cena w UE jest obecnie najniższa od 12 lat. Zwiększony poziom produkcji w obliczu ograniczonym popytem ze strony konsumentów ma jeszcze bardziej negatywny wpływ na ceny.
poniedziałek 7 marca 2016/ AHDB Pork/ UK.
http://pork.ahdb.org.uk/