X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Globalne spożycie wieprzowiny ma wzrosnąć o 7,2% do 2030 r.

Oczekuje się, że w latach 2023-2030 spożycie wieprzowiny wzrośnie w Ameryce Łacińskiej, Chinach i Stanach Zjednoczonych, podczas gdy w Unii Europejskiej spodziewany jest spadek.

Wykres 1. Szacowany wzrost globalnej konsumpcji wołowiny, wieprzowiny i kurcząt do 2030 r. Dane w milionach ton, zmiany w latach 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Wykres 1. Szacowany wzrost globalnej konsumpcji wołowiny, wieprzowiny i kurcząt do 2030 r. Dane w milionach ton, zmiany w latach 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
3 kwiecień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
  • Przewiduje się, że całkowite globalne spożycie mięsa (wołowiny, wieprzowiny i kurczaka) wzrośnie o 9,6% w ciągu najbliższych 7 lat, z 327 mln ton (Mt) w 2023 r. do 358,4 mln ton do końca 2030 r.

  • Oczekuje się, że w latach 2023-2030 globalne spożycie wołowiny wzrośnie o 7,3%, osiągając wielkość 80,2 mln ton, podczas gdy globalne spożycie drobiu wzrośnie o 13,2%, osiągając 147,5 mln ton.

  • Oczekuje się, że globalne spożycie wieprzowiny osiągnie 131 mln ton w 2030 r., co stanowi wzrost o 7,2% w porównaniu z 2023 r.

  • Oczekuje się, że konsumpcja wieprzowiny w Wietnamie i Stanach Zjednoczonych wzrośnie odpowiednio o 28,3% i 11,7%. W Chinach i Rosji konsumpcja ma wzrosnąć odpowiednio o 5,8% i 4,5%. W Unii Europejskiej spodziewany jest spadek o 3,9%, a konsumpcja wieprzowiny spadnie z 18,4 mln ton w 2023 r. do 17,7 mln ton w 2030 r.

Wykres 2. Szacowany wzrost konsumpcji wieprzowiny do 2030 r. w pięciu największych światowych krajach konsumenckich. Dane w milionach ton, zmiany 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Wykres 2. Szacowany wzrost konsumpcji wieprzowiny do 2030 r. w pięciu największych światowych krajach konsumenckich. Dane w milionach ton, zmiany 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
  • Oczekuje się, że w 2030 r. Ameryka Łacińska odnotuje 14,2% wzrost spożycia wieprzowiny w porównaniu z 2023 r., osiągając 10,7 Mt.
  • W przypadku Brazylii, Meksyku i Argentyny, wiodących krajów w regionie, przewiduje się, że wielkość konsumpcji osiągnie 3.5, 3.0 i 1 Mt w 2030 roku. W porównaniu z 2023 r. oznacza to wzrost odpowiednio o 10,6%, 13,5% i 27,6%.
Wykres 3. Szacowany wzrost konsumpcji wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej do 2030 roku. Dane w milionach ton, zmiany 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
Wykres 3. Szacowany wzrost konsumpcji wieprzowiny w Ameryce Łacińskiej do 2030 roku. Dane w milionach ton, zmiany 2030/2023. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).
  • For Central America and the Caribbean, total pork consumption is estimated at 1 Mt by 2030, representing an increase of 19% compared to the 2023 estimate.
  • W przypadku Ameryki Środkowej i Karaibów całkowite spożycie wieprzowiny szacuje się na 1 Mt do 2030 r., co stanowi wzrost o 19% w porównaniu z szacunkami z 2023 r.

14 marca, 2024/ 333 Ameryka Łacińska na podstawie danych USDA/Stany Zjednoczone.
https://www.ers.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Wykres 1. Prognozy zbiorów dla głównych światowych producentów kukurydzy i soi - sezon 2023/24 w porównaniu z sezonem 2022/23. Przygotowane przez 333 Latin America na podstawie danych FAS - USDA.

Kukurydza i soja: prognozy na sezon 2023/2024 USDA - luty 2024 r.

21-lut-2024

W porównaniu do styczniowego raportu, szacunki dotyczące światowej produkcji kukurydzy nie uległy znaczącym zmianom, podczas gdy dane dotyczące handlu międzynarodowego przewidują niższy eksport dla Brazylii i spadek importu z Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o soję, prognoza produkcji w Brazylii została obniżona, a szacunki eksportu wzrosły, co zrównoważyłoby niższą prognozę dostaw do USA.