-
Przewiduje się, że całkowite globalne spożycie mięsa (wołowiny, wieprzowiny i kurczaka) wzrośnie o 9,6% w ciągu najbliższych 7 lat, z 327 mln ton (Mt) w 2023 r. do 358,4 mln ton do końca 2030 r.
-
Oczekuje się, że w latach 2023-2030 globalne spożycie wołowiny wzrośnie o 7,3%, osiągając wielkość 80,2 mln ton, podczas gdy globalne spożycie drobiu wzrośnie o 13,2%, osiągając 147,5 mln ton.
-
Oczekuje się, że globalne spożycie wieprzowiny osiągnie 131 mln ton w 2030 r., co stanowi wzrost o 7,2% w porównaniu z 2023 r.
-
Oczekuje się, że konsumpcja wieprzowiny w Wietnamie i Stanach Zjednoczonych wzrośnie odpowiednio o 28,3% i 11,7%. W Chinach i Rosji konsumpcja ma wzrosnąć odpowiednio o 5,8% i 4,5%. W Unii Europejskiej spodziewany jest spadek o 3,9%, a konsumpcja wieprzowiny spadnie z 18,4 mln ton w 2023 r. do 17,7 mln ton w 2030 r.
- Oczekuje się, że w 2030 r. Ameryka Łacińska odnotuje 14,2% wzrost spożycia wieprzowiny w porównaniu z 2023 r., osiągając 10,7 Mt.
- W przypadku Brazylii, Meksyku i Argentyny, wiodących krajów w regionie, przewiduje się, że wielkość konsumpcji osiągnie 3.5, 3.0 i 1 Mt w 2030 roku. W porównaniu z 2023 r. oznacza to wzrost odpowiednio o 10,6%, 13,5% i 27,6%.
- For Central America and the Caribbean, total pork consumption is estimated at 1 Mt by 2030, representing an increase of 19% compared to the 2023 estimate.
- W przypadku Ameryki Środkowej i Karaibów całkowite spożycie wieprzowiny szacuje się na 1 Mt do 2030 r., co stanowi wzrost o 19% w porównaniu z szacunkami z 2023 r.
14 marca, 2024/ 333 Ameryka Łacińska na podstawie danych USDA/Stany Zjednoczone.
https://www.ers.usda.gov/