Po trzech miesiącach stabilizacji, comiesięczny Food Price Index FAO obniżył się w grudniu. Dalsze rekordowo duże zbiory i zapasy w połączeniu z silniejszym dolarem i spadkiem cen ropy przyczyniły się do tej sytuacji.
Uśredniony indeks cen żywności z grudnia wyniósł 188,6 punktów, co stanowi spadek o 1,7 procent w stosunku do listopada. Największy spadek osiągnął cukier i olej palmowy.
Dla całego 2014 roku indeks cen żywności wynosił średnio 202 punktów, co oznacza spadek o 3,7 procent w stosunku do roku 2013.
Subindeks FAO dla mięsa wzrósł do rekordowo wysokiej średniej rocznej 199 punktów, aż 8,1 procent więcej w stosunku do 2013 roku. Subindeks dla zbóż spadł o 12,5% w stosunku do poprzedniego roku, napędzanego przez prognozy rekodrowych produkcji i obfitych zapasów.
Indeks cen żywności FAO śledzi ceny pięciu głównych grup surowców rolnych na rynkach międzynarodowych. Gromadzi subindeksy cen zbóż, mięsa, produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.
Cztery z tych indeksów w 2014 roku zaliczyły spadek i wynoszą lub oscylują wokół najniższego poziomu od pięciu lat.
Wszystkie indeksy w dół poza mięsem
Z powodu umocnienia się amerykańskiego dolara, w którym odbywają się kwotowania wołowiny i baraniny pochodzącej z Oceanii i wieprzowiny z Europy, indeks ceny mięsa FAO również spadł w grudniu o 1,9% w porównaniu do poprzedniego miesiąca.
Niemniej jednak, indeks na poziomie 204 punktów, osiągnął prawie swoje miesięczne maksimum od początku jego istnienia. Licząc od grudnia 2013, indeks wzrósł o 8,1%.
czwartek 8 stycznia 2015/ FAO.
http://www.fao.org