Szacuje się, że w 2022 r. w całej UE zebrano 270,9 mln ton zbóż. Było to o 26,7 mln ton mniej niż w 2021 r., co odpowiada spadkowi o 9%.
Francja była największym producentem zbóż w UE, zbierając 59,9 mln ton zbóż w 2022 r. (22% całkowitej produkcji UE). Niemcy zebrały 16% całkowitej produkcji UE, Polska 13%, Hiszpania 7%, a Rumunia 7%.
Ogólny spadek produkcji zbóż w UE w 2022 r. był spowodowany rozwojem sytuacji w dotkniętej suszą Rumunii (-32%: spadek o 8,9 mln ton), Francji (-10%: spadek o 7,0 mln ton), Hiszpanii (-24%: spadek o 6,2 mln ton) i na Węgrzech (-35%: spadek o 4,9 mln ton). Niewiele było krajów, w których ogólne zbiory zbóż wzrosły, ale były to między innymi Niemcy (+3%, wzrost o 1,1 mln ton), Finlandia (+39%, odbicie o 1,0 mln ton po słabych zbiorach w 2021 r.) i Polska (+3%, wzrost o 1,0 mln ton).
W 2022 r. UE zebrała 126,7 mln ton pszenicy zwyczajnej i orkiszu, o 3,2 mln ton mniej niż w 2021 r., co oznacza spadek o 2%. Produkcja kukurydzy na ziarno i mieszanki kukurydzy z kolbami spadła do 53,0 mln ton w 2022 r., czyli o 20,0 mln ton mniej niż w 2021 r., co odpowiada spadkowi o 27%. Ten gwałtowny spadek odzwierciedlał głównie niekorzystne skutki powszechnych susz w UE.
Produkcja jęczmienia w UE w 2022 r. była prawie niezmieniona i wyniosła 52,0 mln ton, podobnie jak produkcja owsa na poziomie 7,5 mln ton. Z kolei produkcja żyta spadła o 8% do 7,8 mln ton w 2022 roku.
Produkcja roślinna jest bardzo wrażliwa na warunki pogodowe, zarówno w okresie wegetacji, jak i podczas zbiorów. W wielu regionach Europy maksymalne dzienne temperatury latem 2022 r. były najcieplejszymi lub drugimi najcieplejszymi odnotowanymi w tym okresie od 1991 roku. W wielu regionach UE stres cieplny spowodowany wysokimi temperaturami i susza przyczyniły się do obniżenia produkcji niektórych zbóż, w szczególności kukurydzy na ziarno.
8 listopada, 2023/ Eurostat/ UE.
https://ec.europa.eu