X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Handel rolno-spożywczy UE pozostał stabilny w sierpniu 2023 r.

Wartość eksportu wieprzowiny spadła, ponieważ eksportowane ilości spadły o 18%.

27 listopad 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Nadwyżka w handlu rolno-spożywczym UE osiągnęła 5,7 mld EUR w sierpniu 2023 r., co oznacza spadek o 8% miesiąc do miesiąca. Pozostaje na podobnym poziomie jak w sierpniu 2022 r. Skumulowany bilans handlowy (od stycznia do sierpnia 2023 r.) wyniósł 44,3 mld EUR. Jest ono o 7,5 mld EUR wyższe w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r.

Eksport produktów rolno-spożywczych z UE utrzymał się na stabilnym poziomie 18,2 mld EUR w sierpniu 2023 r. i był o 10% niższy niż rok wcześniej (sierpień 2022 r.). Zboża stanowiły największy spadek wartości eksportu w porównaniu do 2022 r. (-1,7 mld EUR, -14%). Wynika to głównie z obniżenia cen, w szczególności pszenicy (wartość jednostkowa spadła o 21%), podczas gdy wolumeny pozostały stabilne. Wartość eksportu spadła również w przypadku wieprzowiny (-701 mln EUR, -8%), ponieważ wielkość eksportu spadła o 18%.

Import rolno-spożywczy UE wzrósł w sierpniu o 5%, osiągając 12,5 mld EUR. Pozostaje to 15% poniżej poziomu z sierpnia 2022 roku. Skumulowany import od stycznia do sierpnia 2023 r. osiągnął 107,4 mld EUR. Pozostaje stabilny w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r. (-3 mld EUR, -3%) Import zbóż stanowi największy wzrost w okresie od stycznia do sierpnia 2023 r. w porównaniu z 2022 r., ze wzrostem o 1,2 mld EUR, głównie w przypadku pszenicy. Wynika to ze wzrostu wolumenu importu o 28% w porównaniu do 2022 roku. Jednak miesięczne wolumeny importu spowalniają i w sierpniu były poniżej poziomu z 2022 roku. Wartość importu nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych spadła w porównaniu do 2022 r. (-2 mld EUR, -12%), a także olejów roślinnych (-1,9 mld EUR, -27%). Spadki te są głównie spowodowane niższymi cenami importowymi.

24 listopada , 2023/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły