W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 (eksport plus import) osiągnął wartość 78,6 mld EUR; 4,7% więcej niż w okresie styczeń-marzec 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19. Obecny wzrost był spowodowany wzrostem eksportu produktów rolno-spożywczych, który wzrósł o 6,2% w porównaniu do analogicznego okresu w 2019 r., osiągając 46,8 mld EUR.
Wartość eksportu
Wysoki wzrost wartości eksportu do Chin odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale (+ 240% w porównaniu ze styczniem-marcem 2019 r.), a podrobów wzrosło (+ 47%).
Inne główne miejsca docelowe, dla których najbardziej wzrosła wartość eksportu rolno-spożywczego z UE-27, to Arabia Saudyjska (+312, + 38%), Maroko (+240, + 47%) - w obu przypadkach było to spowodowane wysokim eksportem jęczmienia i pszenicy.
Patrząc na kategorie produktów, wzrost wartości eksportu (styczeń-marzec 2020 r. w porównaniu do stycznia-marca 2019 r.) był spowodowany w szczególności ciągłym silnym wzrostem eksportu pszenicy (+979, + 71%), mięsa wieprzowego (+901, +58 %), grubych ziaren (+354, + 57%), żywności dla niemowląt (+177, + 9%) i podrobów (+139, + 19%).
Wartość importu
W odniesieniu do importu produktów rolno-spożywczych z UE-27 ich wartość w okresie styczeń-marzec 2020 r. w porównaniu do stycznia-marca 2019 r. wzrosła najbardziej z Kanady (+366, + 101%). Wzrost ten był spowodowany bardzo wysokim importem rzepaku, soi i oleju rzepakowego.
Wartość miesięcznego importu nadal najbardziej spadała ze Zjednoczonego Królestwa (UK). Przywóz grubych ziaren w Wielkiej Brytanii spadł o -46%. Inne kraje, w których import najbardziej spadł, to Ukraina (-230, -12%, spadek spowodowany mniejszym importem kukurydzy i pszenicy), USA (-123, -4% - w szczególności niższy import ziarna soi o 30%) oraz makuchów (-74%)); Australia (-95, -19% - nasiona oleiste, wełna) i Indie (-58, -8% inne pasze i składniki pasz, makuchy).
3 lipca, 2020/ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/