W 2013 r., eksport produktów rolnych z UE osiągnął 120 mld € w 2013 r., dzięki czemu UE stała się światowym numerem jeden jako eksporter produktów rolnych i spożywczych. Chociaż UE jest znanym eksporterem wysokiej wartości dodanej produktów końcowych, w 2013 roku wzrost eksportu można w dużej mierze przypisać zbóż (pszenicy i jęczmienia) eksporotwanych do krajów Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej - stanowi to ponad dwie trzecie całkowitego wzrostu eksportu.
W wartości bezwzględnej, całkowity eksport rolno-spożywczy UE wzrósł najbardziej w Chinach, które wraz z Arabią Saudyjską są najszybciej rozwijającymi się rynkami eksportowymi UE. Z drugiej strony, zbyt UE do swojego głównego partnera, USA, wykazuje jedynie niewielki wzrost, ale import paszy dla zwierząt, zwłaszcza z USA, gwałtownie wzrósł.
Milk and cereal preparations exports were valued at €8.7 billion (+12.5%). Other top exported product categories included wheat, non-specific food preparations, ice-cream, chocolate and confectionery, pig meat, cheese, fruit and vegetable preparations and tobacco products.
Eksport mleka i przetworów zbożowych został wyceniony na 8,7 mld € (12,5%). Inne główne kategorie produktów eksportowanych stanowiła pszenica, niespecyficzne przetwory spożywcze, lody, czekolada i wyroby cukiernicze, mięso wieprzowe, sery, owoce i przetwory warzywne i wyrobów tytoniowych.
W sektorze mięsa wieprzowego:
- Eksport do Rosji: największe bezwzględne zyski eksportowe w 2013 r. odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego (+ 194 mln €, lub +25%) i sera (+ 75 mln € lub 8,3%). Sprzedaż mięsa wieprzowego do Rosji, która spadła w 2012 roku, wykazała wzrost do 370 000 ton w 2013 r., 19%. Z drugiej strony, produkty zwierzęce były również wśród największych przegranych. Wywóz żywych zwierząt, również pod wpływem zakazu wprowadzonego przez Rosję z powodów sanitarnych, został zmniejszony o połowę (- 75 mln €). Eksport wołowiny podrobów wieprzowych i spadł o 20% (- 40 mln €).
- Eksport wieprzowiny do Chin zwiększył się o kolejne 24% (+ 106 mln €).
- W ciągu wielu lat, Japonia była głównym rynkiem dla UE jeśli chodzi o porcje mięsa wieprzowego. W 2013 r., mięso wieprzowe stanowiło 17% udziału w eksporcie żywności z UE do Japonii. Chociaż eksport mięsa wieprzowego wyniósł nieznacznie ponad 865 milionów € w 2013 r., pozostał o 13% niższy niż w roku 2004, rekordowym pod względem eksportu mięsa wieprzowego w UE do Japonii.
- Eksport wieprzowiny z USA zmniejszył się (-11%) w 2013 r., a sektor hodowlany walczył, aby pozostać konkurencyjnym mimo wysokich kosztów pasz.
"Agricultural trade in 2013: EU gains in commodity exports" [2 MB]
lipiec 2014/ DG-Agriculture and Rural Development/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/agriculture/