W ciągu ostatnich 10 lat u ludzi zgłoszono ponad 21 000 przypadków zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu E, przy czym odnotowano w sumie 10-krotny wzrost w tym okresie.
Rosina Girones, przewodnicząca grupy roboczej EFSA ds. Zapalenia wątroby typu E, powiedziała: "Nawet jeśli nie jest tak rozpowszechnione, jak inne choroby przenoszone przez żywność, zapalenie wątroby typu E jest coraz większym problemem w UE. W przeszłości ludzie uważali, że głównym źródłem zakażenia było picie skażonej wody podczas podróży poza UE. Teraz jednak wiemy, że głównym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest pożywienie ".
Świnie domowe są głównym nośnikiem wirusowego zapalenia wątroby typu E w UE. Dziki mogą również transmitować wirusa, ale mięso z tych zwierząt jest mniej powszechne.
Eksperci z panelu ds. Zagrożeń biologicznych EFSA zalecają, aby państwa członkowskie zwiększyły świadomość zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z surowym i niedogotowanym mięsem wieprzowym oraz doradzały konsumentom solidne gotowanie mięsa wieprzowego. Zalecają także opracowanie odpowiednich metod wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu E w żywności.
Niniejsza opinia naukowa opiera się na poprzedniej opinii naukowej dotyczącej występowania i zwalczania wirusów pochodzenia żywnościowego opublikowanych w 2011 roku.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowało również dzisiaj raport na temat hepatitis E u ludzi , który ocenia metody testowania, diagnozowania i monitorowania oraz przegląda dostępne dane epidemiologiczne.
wtorek, 11 lipca, 2017/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu